Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Česko se topí v exekucích. Pomůže dluhová amnestie pro největší dlužníky?

Česko se topí v exekucích. Pomůže dluhová amnestie pro největší dlužníky?
Na české dlužníky bylo loni uvaleno téměř 800 tisíc exekucí | zdroj: Profimedia

České domácnosti se utápí v dluzích, které dosahují 1,3 bilionu korun, což je téměř tolik kolik představuje státní dluh (1,6 bilionu). Mnoho lidí má navíc problém s jejich splácením, takže exekutoři mají žně. Loni provedli 782 exekucí. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přišel s poměrně radikálním řešením. Navrhuje úplné odpuštění dluhu těm největším dlužníkům.

Čeští dlužníci jsou nepoučitelní. Přes milion Čechů si loni vzalo půjčku kvůli Vánocům. Na dárky a jídlo o svátcích si půjčovali i lidé, kteří zrovna řeší exekuci. Bylo jich 119 tisíc

"Šokuje nás, že si půjčku chtějí brát i lidé, kteří nyní čelí exekuci, často i mnohačetné. V této souvislosti jsme zaznamenali dokonce osoby, proti kterým bylo nebo je vedeno více než deset exekucí," komentuje chování zadlužených lidí prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

I když se počet exekucí u nás pohybuje v řádech statisíců za rok, přece jen jich každoročně ubývá. Výjimkou byl jen rok 2014, kdy se exekutoři snažili vymáhat své pohledávky před platností nového zákona o teritorialitě.

Jenže snižující se počet exekucí neznamená, že se situace všech dlužníků lepší. Exekutorská komora varuje, že se exekuce koncentrují do užší části společnosti, a tím se zvyšuje počet bezvýsledných exekucí. Českým rekordmanem je v této statistice dlužník z Prahy, na kterého bylo uvaleno přes 209 exekucí najednou.

Dluhová amnestie pro neoddlužitelné

Lidí, kteří čelí více exekucím najednou, pořád přibývá. Až na 120 tisíc dlužníků je podle Exekutorské komory uvaleno deset a více exekucí, což je dvakrát více než před dvěma roky. "Děje se tak z velké části kvůli neuváženým úvěrům i snaze vytloukat klín klínem, tedy půjčku půjčkou," objasňuje Fučíková.

Ministr spravedlnosti přišel s originálním řešením. Pelikán navrhuje, aby exekutoři mohli podávat návrh na osobní bankrot u vícenásobných dlužníků. Dnes o něj žádají přímo dlužníci, a pokud jim soud vyhoví, musejí uhradit minimálně 30 procent dlužné částky během dalších pěti let. Pokud Pelikánovi jeho nápad projde, tak by některým dlužníkům mohla být odpuštěna úplně celá částka. 

S dluhovou amnestií souhlasí Oldřich Řeháček, advokát a společník firmy AICT, který se zabývá insolvencemi. "Osobní bankrot je potřebný k tomu, aby po neúspěšném období lidé mohli žít plnohodnotný život a nebyli doživotními finančními psanci," uvedl pro portál Novinky.cz. Lidé s exekucí navíc často vyhledávají práci načerno, aby se jim z platu nestrhávala dlužná částka.

Úplné odpuštění dluhů největším dlužníkům by ale přineslo řadu problémů. Někdo by musel zaplatit odpuštěný dluh, což by byl s největší pravděpodobností stát. Exekutoři jsou soukromé osoby a z uvalení bankrotu by sami nic neměli. Stát by je k tomu musel nějakým způsobem motivovat.

Smazání dluhů by také muselo obsahovat nějakou záruku, aby bývalí dlužníci nevyužili svou bezdlužnost k nabrání dalších dluhů. Přece jen nelze opomínej skutečnost, že v dluhové spirále se lidé ocitají zpravidla kvůli nízké finanční gramotnosti. A tak reálně hrozí, že se zadluží znovu. Systém oddlužení by byl také nespravedlivý vůči ostatním dlužníkům, kteří musí pohledávky splácet. 

Podle tiskové mluvčí ministerstva spravedlnosti Kristíny Labohé je návrh zatím ve formě zpracování bez konkrétní podoby a dosud nebyly vyhodnoceny případné dopady. Proti návrhu se určitě postaví exekutoři, pro které je vymáhání dluhů výnosný byznys. V současné době řeší 4,5 milionu případů v celkové výši 302 miliard korun.

Zdroje:
Vlastní