Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Česko je ateistická velmoc. Více lidí bez víry jen v Německu

Česko je ateistická velmoc. Více lidí bez víry jen v Německu
zdroj: tisková zpráva

Nová studie Chicagské univerzity porovnávala data třiceti zemí světa a zkoumala víru v Boha. Výzkum čerpal z relativně dlouhého období od roku 1991 až do roku 2008. Výsledky měly objasnit kolik procent obyvatel si je jistých existencí Boha a také kolik lidí dané země v Boha vůbec nevěří a jsou ateisté.

První tři příčky nejnábožnějších zemí obsadily Filipíny (83,6 procent věřících), Chile (79,4 procent věřících), Izrael (65,5 procent věřících). Další příčky potom obsadily církevní stálice jako USA, Polsko, Irsko nebo Itálie.

Nejméně lidí s jistotou božské existence je prý v Japonku (4,3 procenta). Na dalších místech se umístil trojlístek Německo, Švédsko a Česko, které měly od  7 do 11 procent.

Podstatně “lepší” výsledek zaznamenalo Česko v příslušnosti v ateismu. Výzkum tvrdí, že až 40 procent Čechů jsou ateisté. Pouze Německo dokázalo ČR překonat, protože tam je údajně až 52 procent obyvatel ateistů.

Na chvost této statistiky podle očekávání zamířily země jako Filipíny či Chile, které indikují ateismus v řádu od jednoho do tří procent.