Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko chtělo koupit 20 milionů vakcín. Premiér řekl ne

Česko chtělo koupit 20 milionů vakcín. Premiér řekl ne
zdroj: tisková zpráva

Stát nakoupil milion vakcín proti prasečí chřipce a teď neví, co s nimi. Mohlo ale být hůř. V plánu totiž bylo nakoupit dvacet milionů

Obří kontrakt za téměř pět miliard korun nakonec zarazil premiér Jan Fischer. Objednávka byla podle něj přehnaná a pochybná. Počáteční teze navíc říkala, že každý bude muset dostat dvě vakcíny, aby se nemoci předešlo.

Fischerovi kromě množství vakcín vadilo i to, že návrh nepočítal s výběrovým řízením, ale oslovoval jedinou farmaceutickou firmu Baxter. Ta prý navíc odmítla zodpovědnost za vedlejší účinky. "Premiér trval na tom, aby nákup vakcíny byl výsledkem soutěže aspoň dvou dodavatelů, " uvedl mluvčí vlády Roman Prorok pro páteční Mladou frontu Dnes.

Kromě pochybného výběru firmy byla nevýhodná i rezervace, k níž se Česko zavázalo. Zaplatilo by totiž jednu a půl miliardy za to, že během pěti let dostane v případě pandemie vakcínu. Platilo by tak byz ohledu na to, zda by pandemie tzv. prasečí chřipky vypukla či ne. Takovýto kontrakt schválila ještě vláda Mirka Topolánka krátce před tím, než její vedení převzal Jan Fischer.

Na uzavření nevýhodné smlouvy byl tlak

"Na zjevnou nevýhodnost smlouvy, ale i nevídaný tlak, aby byla až podezřele rychle uzavřena, upozorňovalo Topolánkův  pak i Fischerův kabinet několik odborníků. Zastavilo se to až na poslední chvíli, " uvedl pro MF Dnes zdroj z ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec připravilo umírněnější návrh, který počítal s pouze milionem vakcín. I to je však množství, které se státu nedaří "udat". Hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít ale odmítá, že by jeho úřad chyboval. "První informace o pandemii byly tak závažné, že jsme chtěli zamezit šíření nákazy," řekl Vít deníku.

Spor Klause s Vítem

Přehnanou snahu o vakcinaci proti prasečí chřipce kritizoval opakovaně i prezident Václav Klaus, který se tak dostal do sporu právě s Michaelem Vítem. Ten nakonec sám chřipkou onemocněl.

www.parlamentnilisty.cz