Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Česko čeká krátká obleva, po ní opět nasněží a přituhne

Česko čeká krátká obleva, po ní opět nasněží a přituhne
zdroj: Mediafax

Zatímco v uplynulých dnech lámalo mrazivé počasí staleté rekordy a celé Česko zaskočil rychlý nástup zimy s přívaly sněhu, v úterý a ve středu bude v republice pršet. Nejprve hrozí kvůli mrznoucím srážkám ledovka, později bude sníh tát a dešťové srážky se objeví téměř na celém území.

Teplotní rozdíly mezi severozápadem a jihovýchodem ČR

V pondělí na většině území opět sněží a teploty se většinou pohybují od minus čtyř stupňů do nuly. Počasí v ČR ovlivňuje tzv. frontální rozhraní, oddělující teplý vzduch na jihovýchodě od studeného na severozápadě.

Na jihu a východě ČR se proto už v pondělí objevily mrznoucí srážky či déšť. Na východě Moravy teplota na několika místech vyšplhala nad bod mrazu, například v Holešově až téměř ke 3 stupňům nad nulou. V dalších dnech pak ukáže počasí svou výrazně proměnlivou tvář.

V noci na úterý ledovka, přes den obleva

V noci na úterý bude v Česku nadále zataženo se sněžením, ale silničáře a chodce už by mohla k ránu potrápit ledovka. Mrznoucího deště bude totiž přibývat, objevit by se měl zejména na jihu území. Noční teploty ještě klesnou pod bod mrazu, v úterý přes den už ale budou maxima do tří stupňů nad nulou a srážky přejdou v déšť či déšť se sněhem.

Kvalita sněhu se tak zřejmě zhorší, výrazně tát by zatím nemělo - na rozdíl od středy, kdy bude pršet na celém území a bude ještě o stupeň dva tepleji. Pod nulu by navíc teplota neměla klesnout ani v noci.

Obleva však nebude mít dlouhého trvání. Už ve středu večer se od severozápadu opět začne ochlazovat a srážky přejdou ve sněhové. Ve čtvrtek pak hrozí náledí a sněhové přeháňky, při kterých se mohou tvořit sněhové jazyky. Teploty opět spadnou hluboko pod nulu. O víkendu však není vyloučeno další přechodné oteplení, byť zřejmě ne tak výrazné.