Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

České snahy o jednotný čas opět na scéně. Tentokrát v Europarlamentu

České snahy o jednotný čas opět na scéně. Tentokrát v Europarlamentu
Boj proti změnám času na letní trvají už prakticky od jeho zavedení | zdroj: ThinkStock

Ani šest let po smrti největšího odpůrce letního času, pekaře Stanislava Pecky, nekončí české snahy o zrušení letního času. Čeští politici svůj návrh na jednotný celoroční čas představí na dnešním jednání Evropského parlamentu. Podle serveru iDnes.cz tentokrát skutečně věří v úspěch.

Čeští europoslanci si udělali mezi svými kolegy předběžnou sondu a údajně zjistili, že více než polovina jejich návrh podporuje. Odpůrcům přetáčení hodinových ručiček je tentokrát jedno, zda se bude celoročně platit letní, nebo zimní čas – hlavně že jen jeden.

"V této fázi jde hlavně o to, aby byla zrušena stávající evropská směrnice o úpravě letního času. Teprve pak by se rozhodovalo, zda zůstane jenom zimní, nebo jenom letní čas," řekl serveru europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. 

Za čas beze změny nyní bojuje celoevropská iniciativa For Only One Time, která usoudila, že dosáhnout změny prostřednictvím europarlamentu bude nejjednodušší. Pokud by návrh prošel Evropskou komisí a následně ho schválil Evropský parlament, mohl by celoroční čas platit možná už v roce 2019.

Zdroje: