Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Češka se obrátila na soud v Paříži kvůli vadným silikonovým implantátům

Češka se obrátila na soud v Paříži kvůli vadným silikonovým implantátům
zdroj: Profimedia

Jedna Češka a dvě Rakušanky se dnes u soudu v Paříži začaly domáhat náhrady škod od společnosti Allianz, která pojišťuje francouzskou firmu Poly Implant Prosthesis (PIP) vyrábějící problematické prsní implantáty.

Češka chce pomocí justice obdržet náhradu za újmu, kterou utrpěla, a nákladů spojených s chystanou operací k výměně vadného implantátu PIP, který má od roku 2006 a který jí praskl. Rakušanky již podobnou operaci absolvovaly.

Obchodní soud v jihofrancouzském Toulonu 14. června zamítl žádost pojišťovny, aby mohla přestat platit smlouvy, které uzavřela s PIP. Soud však omezil jejich platnost na francouzské území, čímž vyloučil možnost odškodnění pro zahraniční pacientky.

Na možné praskání implantátů PIP, které se vyráběly od roku 2001, upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy. Zjistila, že firma implantáty plnila levnějším silikonovým gelem, který nesplňoval zdravotnické normy. Pevnost pouzdra navíc neodpovídala požadovaným standardům.

Implantáty PIP se vyvážely do celého světa. V ČR je získalo asi 2000 žen, z toho 500 po rakovině prsu. Francie, ale také ČR a Německo vyzvaly ženy, aby si z preventivních důvodů nechaly implantáty PIP odstranit.

V Británii, kde má sporné implantáty asi 47.000 žen, odborníci nedávno ujistili, že prsní protézy PIP nezpůsobují dlouhodobé zdravotní problémy, i když prasknou. Je u nich ale dvakrát větší pravděpodobnost prasknutí než u výrobků jiných firem.

Firma PIP již dávno zanikla a její zakladatel Jean-Claude Mas byl v lednu zatčen a obviněn z neúmyslného ublížení na zdraví.