Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Česká národní banka bude dál uměle oslabovat korunu

Česká národní banka bude dál uměle oslabovat korunu
ČNB již dříve sdělila, že jedná v mezích svých zákonných pravomocí, do kterých nespadá posuzování platnosti smluvního ujednání mezi pojišťovnami a jednotlivými klienty | zdroj: Profimedia

Bankovní rada České národní banky (ČNB) je rozhodnuta pokračovat v režimu devizových intervencí minimálně do druhého pololetí roku 2016, jak ve čtvrtek informoval portál E15. Banka tak chce předejít možné deflaci.

Rada České ČNB hodlá kurz koruny nadále uměle udržovat při hodnotě 27 korun za euro. V případě hrozící deflace je však připravena národní měnu ještě víc oslabit. Tento scénář se v současné době zatím nejeví jako pravděpodobný. Pokračování v devizových intervencích se očekávalo.

"Ani finanční trh se nezdá být překvapen novými informacemi a kurz koruny se významně v reakci na zprávu nemění. Hlavní roli v otázce budoucího vývoje kurzu koruny stále sehrává inflace," uvedl portálu E15 analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

ČNB navíc zlepšila odhad růstu vývoje české ekonomiky v roce 2015 na 2,6 procenta. Napřesrok má hrubý domácí produkt Česka růst tempem tří procent.

"Růst domácí ekonomiky bude podpořen oživením zahraniční poptávky, nadále uvolněnými měnovými podmínkami, pozitivním nákladovým vlivem nízkých cen ropy a v letošním roce i oživením vládních investic," uvedl guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Deflace podle něj může hrozit až v druhé polovině letošního roku. Na cenách energií by se totiž měly projevit nízké ceny ropy. "V příštím roce, který je relevantní pro rozhodování o současném nastavení měnové politiky, se však celková inflace zvýší a ve druhé polovině roku 2016 se dostane k dvouprocentnímu cíli," dodal Singer.

Padající cenu ropy má pomocí kvantitativního uvolňování vykrývat především Evropská centrální banka. "I pokud by se však evropské kvantitativní uvolňování neprojevilo kýženým způsobem, tedy nezvýšilo uspokojivě tempo růstu cenové hladiny v eurozóně, ještě to samo o sobě nemusí značit, že ČNB bude intervenovat za oslabení koruny," upřesnil hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Prognóza Evropské komise předpokládá letošní růst tuzemské ekonomiky ve výši 2,5 procenta. Příští rok by to mělo být 2,6 procent HDP. České ministerstvo financí je optimističtější a hranici růstu pro letošek stanovilo na úroveň 2,7 procenta hrubého domácího produktu. 

Zdroje: