Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komentář: Češi očima zahraničí: Rozháraná země s krizí identity. Lidé se mají dobře, ale pořád brblají

Komentář: Češi očima zahraničí: Rozháraná země s krizí identity. Lidé se mají dobře, ale pořád brblají
Češi trpí krizí národní identity (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Češi jsou zdravější, bohatší a mají se lépe, než kdy předtím. Jejich ekonomika roste, nezaměstnanost je nejnižší v Evropské unii, Brexit se jich prakticky nedotkne, migrační krize se jich netýká… Přesto jsou stále nespokojeni a na vše jen nadávají. Tak vidí situaci v Česku vlivný bruselský server Politico.

Česko se podle serveru zmítá v hluboké krizi identity, která se ostatně pro zahraničí zhmotnila v dohadech o tom, zda se má navenek země nazývat Czech Republic, nebo Czechia. Protimuslimská strana pravděpodobně získá v podzimních komunálních volbách křesla na radnicích i přesto, že v zemi žije jen 0,1 procenta muslimů. Prodej zbraní je na vzestupu a národ volá po referendu o vystoupení z Evropské unie.

Pro zahraničí je situace v zemi stěží pochopitelná. Ostatní státy, jejichž kritika zní kontinentem, mají nějaké konkrétní problémy. Češi z pohledu zahraničí nikoli, jen se proti všemu vzdorovitě stavějí.

Odhalit, co přesně Čechy trápí a zhoršuje jejich vztah s Bruselem, je ale podle Politica těžké. A jasný důvod se nedá vyčíst ani z průzkumů veřejného mínění, vypadá to totiž, že lidem vadí prakticky všechno a nevěří nikomu.

Server upozorňuje, že z nedávného průzkumu vyšlo, že se 80 procent Čechů bojí islámu. Podotýká, že strach z důsledků migrační krize se projevuje napříč Evropou, u Čechů je ale neopodstatněný, protože země s masovým přistěhovalectvím nemá žádné zkušenosti.

Asi nepřekvapí, že této souvislosti redakce připomněla v zahraničí hojně citovaná slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že "integrace muslimů je prakticky nemožná".

Situace je pro nezasvěcené nepřehledná

Nelogická je podle Politica i nedůvěra Čechů k institucím, do kterých se po revoluci země tak dlouho chtěla dostat. OSN i NATO důvěřuje jen 50 procent lidí, což je o 15, respektive 12 procent méně než loni. Evropské unii věří jen 37 procent Čechů, odkazuje se server na výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Politico přiznává, že kvůli prudkým změnám ve společnosti se v českém politickém prostředí nemá zahraniční pozorovatel moc šancí vyznat. Nejenže je nepřehledné, ale často jde i proti sobě – připomíná například "neobvyklé posuny v zahraniční politice" a v této souvislosti se zmiňuje o návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. 

Psychosociální nejistota

Za současný "politický zmatek" může podle Politica to, že se Češi nacházejí ve stavu "psychosociální nejistoty". Nespokojenost se západními institucemi ale neznamená automaticky příklon k Východu, jak by se dalo čekat. Upozorňuje, že podle průzkumu slovenského think tanku Inštitút pre verejné otázky totiž Rusku věří ještě méně…

Hlavní problém tak podle analytického serveru je, že Česku chybí skutečná národní identita. Padla za oběť vstupu do mezinárodních institucí, ať už NATO, OSN či Evropské unie. Ačkoli je účast v Schengenském prostoru jasným důkazem evropské sounáležitosti, je také vnímaná jako "ztráta kontroly".

"A migrační krize to Čechům připomněla," píše Politico.

Zdroje: