Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Češi by za premiéra chtěli Schwarzenberga nebo Nečase

Češi by za premiéra chtěli Schwarzenberga nebo Nečase
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Češi by za premiéra chtěli předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga nebo nového lídra ODS Petra Nečase. Shodně je preferuje téměř 31 procent Čechů. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro dnešní Lidové noviny (LN).

Z exkluzivního průzkumu, který provedla agentura Median pro Lidové noviny, vyplývá, že Češi by v premiérském křesle nejraději viděli šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga nebo lídra ODS Petra Nečase.

Schwarzenberga by si podle průzkumu v křesle předsedy vlády přálo 30,8 procent, Nečase pak jen o dvě desetiny procenta méně. Naopak předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek získal v průzkumu podporu pouze dvaceti procent respondentů.

Je to hezké, říká kníže

Šéf TOP 09 byl výsledky průzkumu příjemně překvapen. „Je to velice hezké," uvedl pro středeční Lidové noviny. A výsledkům se divil i lídr ODS Petr Nečas. „Cože, já jsem za Schwarzenbergem?" reagoval pro deník.

Lídr socialistů Jiří Paroubek s výsledky průzkumu nesouhlasí, má prý jiná čísla z vlastních průzkumů. Podle jednoho z nich by prý ČSSD ve volbách porazila ODS až o deset procent. „Ten poslední (průzkum) zachycuje situaci z minulého týdne, do sněmovny by se v něm dostalo pět stran a rozdíl mezi sociální demokracií a ODS by byl ve volebním modelu přes deset procent," uvedl lídr socialistů. ČSSD by podle něj byla schopná po volbách vytvořit jakoukoliv vládu.

Paroubek: Mám jiné průzkumy

Výsledky průzkumu agentury Median Paroubek dokonce zlehčuje. „Median? No tak to jsou ankety," uvedl pro LN s tím, že ankety nelze srovnávat se sociologickými průzkumy, které si nechává zpracovávat právě ČSSD. Podle nich je poměr v preferencích občanů 54 procent ve prospěch Paroubka a pouze 46 pro Nečase.

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz