Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čekejte útok větší než na Sony, varuje KLDR Ameriku

Čekejte útok větší než na Sony, varuje KLDR Ameriku
KLDR v čele s Kim Čong-unem varuje Ameriku, že přijde mnohem horší útok než na Sony. | zdroj: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Nekonečné tance kolem "trezorového" snímku The Interview (Rozhovor) opět pokračují. Severní Korea nyní obvinila vládu Spojených států z toho, že se podílela na vzniku kontroverzního snímku. A slibuje protiútok.

Severní Korea totiž nejenže odmítá vinu za hackerský útok, ze kterého ji obvinila FBI, ale přešla do protiútoku. "KLDR má jasné důkazy o tom, že se vláda USA výrazně zapojila do natáčení tohoto dehonestujícího zpátečnického filmu," cituje CNN zprávu severokorejské tiskové agentury KCNA.

Hackerský útok, který dočasně pozastavil uvedení snímku do kin, bude proti tomu, co KLDR plánuje, prý jako nic. "KLDR již zahájila nejvýraznější protiakci. Našimi cíli jsou všechny 'pevnosti' amerických imperialistů," tvrdí agentura.

Země bude údajně cílit na Bílý dům, Pentagon a na "celý kontinent, tu žumpu terorismu" a přidají se k ní další "bojovníci za spravedlnost".

KLDR slibovala odvetu, pokud ji budou nadále Spojené státy z hackerského útoku obviňovat a nezapojí ji do svého vyšetřování. To USA odmítly, i když údajně na vyšetřování spolupracují s Čínou.

Prezident Barack Obama navíc v rozhovoru s CNN prohlásil, že nejde o teroristický útok, ale spíš o "kybervandalismus". Poněkolikáté pak zopakoval, že firma Sony Pictures, která snímek tropící si legraci z Kim Čong-una natočila, neměla výhrůžkám ustoupit a snímek do kin uvést.

Firma se však brání, že neměla jak, protože kina projekce odmítla. Na druhou stranu však začátkem týdne prohlásila, že zatím neplánuje film uvést ani v jiné, například digitální podobě. 

Zdroje: