Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čekají zelení tiše na Bursíka? Liška tvrdí, že ne

Čekají zelení tiše na Bursíka? Liška tvrdí, že ne
zdroj: tisková zpráva

Pro některé může být kandidatura Martina Bursíka barometrem úspěchu zelených ve volbách, ten na Bursíkovi ale nestojí, říká Ondřej Liška.

Opoziční politici se zpravidla snaží, aby byli v médiích slyšet. Vládní strany zase raději zůstávají spíše v pozadí. Před volbami ale chtějí být vidět všichni, ovšem u Strany zelených to tak nevypadá. Zvenku se zdá, že všichni zelení v Česku nyní tiše vyčkávají, zda Martin Bursík kývne na comeback do vysoké politiky. Ne tak ale podle šéfa strany Ondřeje Lišky.

"Není pravda, že by nám došla témata, a proto jsme nyní méně v médiích. Já bych si samozřejmě přál, aby za nás Martin Bursík kandidoval, nicméně na tom ale úspěch strany ve volbách nestojí," řekl ParlamentnímListům.cz. Mluvčí René Kubášek pro ParlamentníListy.cz připustil, že v poslední době nejsou zelení příliš mediálně exponovaní a že zvolnila i frekvence jejich tiskových konferencí. A to zvláště ve srovnání například s ODS nebo ČSSD. Podle Lišky ale strana v žádném případě nespí a nové předsednictvo od prosincového volebního sjezdu usilovně pracuje na přípravě voleb. „Určitě o nás bude v nejbližších dnech slyšet," dodal. Nejpozději pak začátkem února, kdy si budou pražští zelení schvalovat kandidátku.

Liška přitom přiznal, že Bursíkův návrat může u mnohých straníků působit jako barometr volebního výsledku. Ne všichni ale podle něj chtějí Bursíkovo jméno na pražské kandidátce vidět. „Jsou zde hlasy pro jeho návrat i hlasy proti němu," dodal předseda. Podle zdroje blízkého vedení strany byly právě ony protibursíkovské hlasy pravým důvodem, proč bývalý předseda zelených po nevydařených evropských volbách na jaře rezignoval. „Ten člověk už si v politice nemusí nic dokazovat a chápu, že byl otráven ze všech těch Jakubkových, Zubových a Kuchtových," řekl zdroj ParlamentnímListům.cz.

Martin Bursík se přitom dotazům na svou kandidaturu vyhýbá a své rozhodnutí sdělí pravděpodobně až na poslední chvíli. Jeho kolegyně ze sněmovny a životní partnerka Kateřina Jacques ParlamentnímListům.cz pouze sdělila, že ještě není rozhodnutý. Spekulace o tom, že by se po čtyřech letech spolu s Bursíkem znovu objevila na čele pražské kandidátky i ona, Jacques označila za vysoce nepravděpodobné.

www.parlamentnilisty.cz