Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Bývalý šéf knihovny na Kaplickém netrvá. Hlavně ať se něco postaví

Bývalý šéf knihovny na Kaplickém netrvá. Hlavně ať se něco postaví
zdroj: Mediafax

Před komunálními volbami v Praze se znovu rozproudila diskuse o stavbě knihovny podle návrhu architekta Kaplického. Žasne nad ní bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, jenž byl před dvěma roky kvůli podpoře projektu z funkce odvolán.

Ředitel Národní knihovny v letech 2004 až 2008 Vlastimil Ježek bude navždy spojován s tím, že pod jeho vedením začala příprava pro výstavbu nové budovy, byl vybrán pozemek na Letenské pláni a v mezinárodní architektonické soutěži zvítězil návrh týmu britského architekta českého původu Jana Kaplického.

Budova měla být dostavěna v roce 2012 a měla poskytnout prostor pro deset milionů knih.

Stavět se však nezačala a Ježka tehdejší ministr kultury Václav Jehlička odvolal na základě závěrů Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a ministerstva financí.

Podle nich Národní knihovna chybně uplatnila výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, když soutěž vypsala podle pravidel Mezinárodní unie architektů a vítěz soutěže měl porušit její pravidla, když umístil sklad knih pod povrch země. Knihovna navíc pro stavbu na pražské Letné neměla zajištěny pozemky.

Celý článek na ParlamentniListy.cz