Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bývalý Klausův muž: Účet za ty politické příživníky bude děsivý

Bývalý Klausův muž: Účet za ty politické příživníky bude děsivý
zdroj: Mediafax

Dnešní nekompetentní a nemravnou sestavu vládnoucí garnitury musí nahradit osobnosti, pro něž bude politický post veřejnou službou. Myslí si to předseda politické strany OBČANÉ.CZ Petr Havlík, jenž byl začátkem 90. let politickým poradcem Václava Klause. Z mnoha politiků má pocit, že to jsou posttotalitní příživníčci a vazalové jiných zájmů.

Česká společnost potřebuje zásadní systémovou změnu, která přinese výměnu vládnoucí garnitury. Je o tom přesvědčen předseda strany OBČANÉ.CZ Petr Havlík, který stál po listopadu 1989 u zrodu Občanského fóra, jehož byl tiskovým mluvčím. „Ve společnosti je stále ještě hodně lhostejnosti a netečnosti. Nově se k tomu přidává i existenční strach a bohužel i rezignace. Přesto je touha po změně velmi zřetelná,“ uvádíPetr Havlík, jenž spoluzakládal ODS a v roce 1992 řídil její volební kampaň.

Připomíná však, že samotná negace a hněv nejsou programem. „Paradoxně to může někdy posilovat ty zkušené mystifikátory, jako je Kalousek a spol., kteří budou strašit a nabádat voliče, aby volili známé menší zlo. Navíc k tomu mají neomezené finanční zdroje a většinu médií. A také silný motiv – neztratit vliv a moc, aby náhodou někdo nepátral v tom či onom příběhu,“ upozorňuje Havlík, jenž byl politickým poradcem Václava Klause, ale v roce 1993 se s ODS rozešel.

Je třeba popsat celý příběh propojení byznysu a politiky

V nynější situaci může společnost zachránit jen sázka na kvalitu. „Dnešní nekompetentní a nemravnou sestavu musí nahradit lidé profesionálně zdatní, osobnostně zralí, ti, pro něž bude politický post službou veřejnosti. A zároveň budou pod permanentní veřejnou kontrolou. Jiná šance není. Ovšem nevím, zda je nyní reálná,“ uvědomuje si Havlík, že politika má tak poničenou fasádu, že se do ní schopní lidé nepohrnou. Navíc mnozí z nich hledají svou budoucnost mimo Českou republiku.