Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bursík: Jsem těžká váha stejně jako Zeman či Paroubek

Bursík: Jsem těžká váha stejně jako Zeman či Paroubek
zdroj: tisková zpráva

Jednička zelené kandidátky na Ústecku Martin Bursík vysvětloval v pondělním Hydeparku na ČT24 svůj návrat do politiky i působení v Mostecké uhelné.

Jako jednoznačně nejsilnější téma své kandidatury v Ústeckém kraji vidí Bursík boj proti prolomení těžebních limitů. Zdůraznil, že na těžbu uhlí se vážou další problémy, jako je kvalita životního prostředí, ochrana přírody a v neposlední řadě i korupce a propojení politiky s byznysem, v kraji se podle expředsedy zelených „pohybují kmotři". Doplnil, že rovněž stojí za obecnými proklamacemi zelených o snížení výdajů státní správy a nutnosti zprůhlednit zadávání veřejných zakázek.

Proti kmotrům

Podle vlastních slov kandiduje Martin Bursík na Ústecku z několika důvodů. V kraji dříve působil jako vodohospodář, navíc byl vždy spokojen se zdejší stranickou buňkou, prý úzce spolupracoval s místní dvojkou kandidátky Přemyslem Rabasem. K tomu právě zde kandidují „těžké váhy" jiných partají, jako předseda sociální demokracie Jiří Paroubek či bývalý premiér a nynější šéf Strany práv občanů Miloš Zeman.

Ač Bursík již dříve prohlásil, že návrat do politiky neplánuje, tak se rozhodl kandidovat kvůli „zoufalé prosbě" nynějšího předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky, na jehož údajnou nezkušenost narážel již dříve.

Více čtěte: Bursík kritizuje Lišku. Není dost zkušený, výrazný a pevný

Fischerův kabinet ohrožuje přírodu

Martin Bursík uvedl, že považuje za závažný problém působení úřednického kabinetu Jana Fischera, který kvůli absenci dlouhodobé vize pomáhá posouvat dopředu projekty škodlivé pro životní prostředí, mezi které podle expředsedy zelených patří rekonstrukce elektrárny Prunéřov, dostavba Temelína, prolomení těžebních limitů či projekt jezů na Labi.

MUS jsem s limity nepomáhal

Bývalý předseda SZ Bursík se rovněž vyjádřil ke svému působení poradce pro Mosteckou uhelnou společnost. Podle článku uveřejněného v Lidových novinách, vycházejícího z prohlášení šéfa dozorčí rady Mostecké uhelné Jana Dobrovského, měl Bursík v roce 2003 radit společnosti v oblasti prolomení limitů těžby a vysídlování zasažených vesnic. Bursík tvrzení označil za lež, jeho poradenství pro těžařskou firmu se týkalo vstupu Mostecké uhelné společnosti na trh s elektřinou.

Investice do zateplení má smysl

Bursík také obhajoval dotační projekt Zelená úsporám, který pomáhá financovat zateplování budov a vysvětloval divákům pořadu Hydepark smysluplnost pořízení solárních panelů či kotlů na biomasu. Podle expředsedy zelených je v současné době výhodnější topit dřevem či plynem než spalovat uhlí. Doporučil také tyto zdroje energie kombinovat s fotovoltaickými články a zdůraznil, že i přes snížení výkupní ceny elektřiny ze solárních panelů, ke kterému v budoucnu dojde, se investice do této technologie jednoznačně vyplatí.

www.parlamentnilisty.cz