Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Budoucnost je v online kurzech. Lidem hledajícím novou práci pomáhají už dnes

Budoucnost je v online kurzech. Lidem hledajícím novou práci pomáhají už dnes
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Firmy se neženou do zaměstnávání uprchlíků ani ne proto, že jim nevěří, ale migrantům často chybí znalosti potřebné pro konkrétní práci. Stejný problém mají i chudí, kteří nemohou ve svém oboru najít místo a zároveň nemají peníze na rekvalifikaci. Alespoň částečnou nadějí na vylepšení vzdělání mohou být online kvalifikační kurzy. 

Online kurzy primárně určené znevýhodněným skupinám lidí mají výhodu, že se jim mohou lidé věnovat podle časové potřeby. Stačí jen přístup k internetu a znalost jazyka. Byť zrovna ta je drobnou vadou na kráse rozsáhlého vzdělávacího projektu amerického ministerstva zahraničí určeného zájemcům z řad uprchlíků po celém světě.

Americké ministerstvo se dohodlo se vzdělávací platformou Coursera, že společnost zpřístupní své vzdělávací kurzy zdarma neziskovým organizacím, které se starají o migranty. Uprchlíci se tak mohou zapsat do kteréhokoli z několika tisícovek internetových kurzů, po jejichž úspěšném absolvování získají certifikát a budou mít větší šanci uspět při hledání práce.

Platforma pojmenovaná Coursera for Refugees v současné době nabízí přednášky vedené profesory a odborníky a k dispozici je široká škála témat od zpracování dat až po kurzy módního návrhářství. "Nový program se zaměřuje na pomoci uprchlíků tím, že nabízí důležité dovednosti, které jim pomohou ve světové ekonomice," řekl náměstek amerického ministerstva zahraničí Evan Ryan.

screen2 Jak se stát správným barmanem. Nestačí jen umět míchat kojtejly | zdroj: repro Aprende.org

Komplikací, kromě toho, že kurz většinou nestačí ani pro ty, kdo se po několikaleté pauze chtějí vrátit ke své původní profesi, je jazyková náročnost. Nejde totiž o lekce určené přímo migrantům, nýbrž bezplatný přístup ke kurzům pro širokou veřejnost. Titulky jsou sice v plánu, ale nebudou hned a sledovat odbornou přednášku s titulky není pro soustředění ideální.

Práce místo podpory

S podobným, ale propracovanějším nápadem přišel i mexický magnát Carlos Slim, jehož nadace spustila bezplatný vzdělávací server pro chudé Mexičany, kteří si nemohou dovolit zaplatit rekvalifikaci. Jeho projekt App-prende, což odkazuje na španělské slovo pro "učit se", nabízí řadu učebních materiálů i instruktážních videí jak pro humanitní tak pro technické obory.

"Hlavní je, že je to užitečné, takže získáte víc příležitostí," vysvětluje úvodní video. Největší výhodou je kromě bezplatnosti to, že celý projekt je ve španělštině a je tak srozumitelný pro velkou část světové populace. Tedy nejen Mexičanům.

Filantropický přístup čtvrtého nejbohatšího muže planety poměrně vyčnívá v porovnání s jinými miliardáři, kteří věnují část svého jmění různým nadacím. Slim své peníze nevěnuje přímo, ale dává jejich prostřednictvím lidem šanci najít uplatnění. 

Nejlepší způsob dárcovství je prostřednictvím placené práce, tvrdí mexický miliardář. Své peníze věnuje výhradně přes nadaci nesoucí jeho jméno, která je velkorysá, ale funguje zásadně na bázi byznysu.

Prvním krokem je podle "manuálu" na stránkách najít řešení, teprve poté poskytne peníze na vyřešení problému. Vzdělávací platforma je tak plná způsobů, jak mohou lidé najít "řešení problému" a získat dovednosti, které lze poměrně rychle proměnit v peníze.

Jak se míchá malta i koktejly

V jednom z kurzů se se lidé na dálku rekvalifikují na zedníka, učí se správně míchat maltu, stavět zdi, připravovat další materiály a nechybí ani užitečné tipy. Třeba že je dobré dávat si pozor na to, že z míchačky občas může vystříknout voda a když se dostane do očí, není to moc příjemné.

Platforma App-prende nabízí kurzy například na rekvalifikaci na barmana, elektrikáře, automechanika, chůvu, opraváře mobilů, ale nechybí ani kancelářské dovednosti jako třeba práce s daty či psaní na počítači. Všechny jsou ukončeny oficiálními certifikáty, takže absolvent má na trhu práce šanci na uplatnění. Případně si může otevřít vlastní živnost.

A protože je Slim vášnivým milovníkem umění, lze na stránkách najít i o něco méně užitečné, ale zato poučné přednášky z historie umění.

Na rozdíl od amerického projektu je App-prende volně přístupný, jednotlivé přednášky si může pustit kdokoli na světě. Kromě své původní funkce, tedy dát lidem šanci na rekvalifikaci, tak mohou sloužit i jako příjemné lekce španělštiny. 

Zdroje:
Vlastní, QUARTZ