Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Budík nebo baterka: Co všechno jste už kvůli mobilům vyhodili do šrotu?

Budík nebo baterka: Co všechno jste už kvůli mobilům vyhodili do šrotu?
Se smartphony přicházíme mimo jiné i o kouzlo třísknout někomu pořádně se sluchátkem | zdroj: ThinkStock

To, co by se dříve vešlo do fortelné krabice, dnes nosíme v kapse. Nástup chytrých telefonů v podstatě změnil význam slova "telefon". Schválně, kdo z vás s jeho pomocí víc surfuje a chatuje než volá? A navíc vytlačil na okraj zájmu i řadu dříve běžně nepostradatelných předmětů. 

A začneme ve velkém stylu - výborným příkladem jsou totiž hodiny všeho druhu. Jistě, mnozí na zápěstí stále ještě nosí hodinky, které jsou v podstatě užitečný doplněk, ale stojí vám na nočním stolku ještě budík, nebo vás probouzí oblíbená písnička či kohoutí kokrhání, které se ozývá z mobilního telefonu?

O stopkách či časovači ani nemluvě! I ty jsme zahodili a místo toho používáme jejich digitální verzi v mobilech. 

Pravda. Jsou i tací, kteří starou a novou techniku šikovně kombinují a usínají s nastaveným mobilem a nataženým budíkem u ucha. Z brutálního analogově-digitálního probouzení pak mají obzvlášť velkou radost manželky nebo spolubydlící...

Budiž světlo

Neocenitelným pomocníkem při bloudění temnými chodbami svého domu nebo při hledání klíčů v tašce je baterka, která je dnes nedílnou součástí každého smartphonu. Na jeskyňářskou výpravu nebo táboření v přírodě to sice není,  v džungli města však klasickou baterku nahradí uspokojivě.

Drobnou nevýhodou je, že po případném zakopnutí by stará dobrá baterka vydržela přece jen o něco víc než telefon. Ale kdo by se s ní tahal?

Vstupenku, prosím

Telefony pomalu vytlačují i tak romantickou záležitost, jako bývaly vstupenky. Stále častěji si totiž vystačíte s digitální vstupenkou, takže si papírovou vyzvedávat či tisknout vůbec nemusíte. 

O běžných jednoduchých denních radostech typu lístek na městskou koupený prostřednictvím SMS ani nemluvě. 

Papírové peníze

Ostatně jsou tu i aplikace, které umožňují lidem posílat si mezi sebou peníze. Nejznámější jsou například Venmo spadající pod PayPal, Google Wallet nebo Square Cash. Pro každého to ale není, někteří lidé těmto chytrým službám stále příliš nevěří. 

Telefonem se dá navíc i leckde platit. V Česku je to ale zatím spíš novinka.

Snadnější cestování  

Ale teď něco, co využívá téměř každý majitel smartphonu. O kolik je dnes život snazší s mobilní navigací nebo třeba Google Maps? Schválně, kdy jste měli naposledy v ruce klasickou, papírovou mapu? A vozíte ji ještě vůbec v autě?

Sbohem CDčka a fotoalba

A co teprve fotografická alba, sbírky CDček nebo desek? Rádia, mp3 přehravače nebo diskmany? Něco z toho sice ještě pořád přežívá, ale jejich pomyslné životy visí jen na vlásku. Pokud někomu chcete ukázat fotky z dovolené, spíš vytáhnete z kapsy mobil. 

Časem se možná i z fotoaparátů stane minulost. Smartphony umí stále lépe fotit, a pro většinu běžných uživatelů pořizují naprosto dostačující obrázky. 

Mizí také diktafony, které vytlačují jejich digitální mobilní verze. Dívkám a ženám také mizí z kabelek zrcátka, místo nichž používají foťáky v mobilech. 

Natočte si film
A na konec něco pro filmové fajnšmekry. Na letošním filmovém festivalu Sundance totiž uvedli i film kompletně natočený na iPhone! Snímek Tangerine o transgender prostitutkách působících "v té horší části Hollywoodu" natočil nezávislý filmař Sean Baker na iPhone5S. Nízkorozpočtový snímek posbíral i slušné recenze.

Vypnete to někdy?!

Jak už bylo zmíněno v úvodu, (nejen) díky zmíněným funkcím jsou dnes telefony něčím mnohem důležitějším, než jen nástrojem k telefonování. 

Všechny vychytávky "kapesního počítače" mají ale jednu velkou nevýhodu - nedovolí vám s chutí "zapomenout" telefon doma. Třeba na celý víkend.

Nebo ano?

Zdroje: