Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Bude mít Afrika vlastní Dubaj?

Bude mít Afrika vlastní Dubaj?
Hlavní město Džibuti sice leží stejně jako Dubaj v neúrodné poušti, má ale jiné výhody. Na snímku jezero Assal | zdroj: Profimedia

Na břehu Adenského zálivu, obklopená Etiopií, Eritreou a Somálskem, leží malá země, která si jde v tichosti za svým snem. Chce být stejně úspěšnou obchodní a turistickou velmocí jako Spojené arabské emiráty. A má k tomu dobře našlápnuto. 

Zdá se to skoro nemožné, ale Džibuti je opravdovou oázou míru, navzdory tomu, že ho obklopují země ovládané piráty a nestabilními politickými režimy.

Výsadní poloha proměnila tuto malou zemi v exkluzivní vojenské hřiště pro velké hráče. Málokdo ví, že právě Džibuti si pro svou největší africkou základnu vybraly Spojené státy a Francie tam poslala svou nejrozsáhlejší cizineckou legii vůbec.

O Džibuti ale nemají zájem jen vojáci. Každý rok ho navštíví přes 50 tisíc cizinců, především obchodníků cestujících za byznysem. Turistů tam zatím moc nelétá. Země ale doufá, že se to v příštích letech změní. 

Špendlíková hlavička na mapě Afriky se pomalu propracovává ke svému snu – stát se africkou Dubají.

untitled (1 of 1) Přístav v Džibuti paří ke klíčovým dopravním uzlům | zdroj: Cost of Living/Flickr.com

Metropole Džibuti leží podobě jako Dubaj ve vyprahlé pouštní krajině, kde se toho příliš vypěstovat nedá, má ale jednu strategickou výhodu. Nachází se v ústí Adenského zálivu, který leží na nejrušnější námořní trase na světě. Pro rozvoj země má proto naprosto zásadní význam. 

Právě proto se Džibuti soustředí na rozvoj svého dopravního uzlu (ať už jde o námořní, leteckou nebo pozemní dopravu), do kterého do roku 2035 přitečou investice za víc než 14 miliard dolarů. 

Pro zahraniční cestující bude samozřejmě nejdůležitější nové letiště, s oddělenou vojenskou a civilní částí, které bude schopné odbavit až 30krát víc lidí než v současné době. 

Možná dokonce lepší než Dubaj

Džibuti má něco navíc, o čem si Dubaj může nechat zdát - rozsáhlé přírodní bohatství s nádhernými přírodními scenériemi, mořem a kulturními památkami. Jeho pobřeží dlouhé přes 324 kilometrů se táhne podél Rudého moře, na jehož dně najdou milovníci potápění vraky lodí. 

V tamních vodách žijí velryby i žraloci. Nedaleko od pobřeží se nacházejí ostrovy Moucha a Maskali s nádhernými korály a bílými písečnými plážemi. Právě na ostrově Moucha se nyní staví luxusní letovisko, které má přilákat nové návštěvníky.

Džibuti je také rájem pro geology, který se co do geologického bohatství vyrovná i neskutečné islandské krajině. Asi 90 kilometrů jihozápadně od Džibuti se rozprostírá jezero Assal, které patří k nejníže položeným jezerům na světě. Nachází se 155 metrů pod mořem. A je také druhé nejslanější, hned po Mrtvém moři.

ThinkstockPhotos-182167652 Jezero Assal | zdroj: ThinkStock

Přestože turistů zatím do džibutské metropole příliš nejezdí, město přesto nejde nazvat klidným. Město doslova hučí, staví se tam nové domy či celé městské části. Džibuti ale není jen odrazem moderní doby.

Jedním z jeho turistických taháků je i Evropská čtvrť jako historické dědictví kolonialismu, v níž se mísí francouzská kultura s arabskou architekturou. Domluvíte se tam jak arabsky, tak i francouzsky. Africká čtvrť zase nabízí směsici pestrých barev a plátěných stánků. 

Překvapí i ubytování. Nečekejte žádné hliněné chýše se slaměnými střechami. Džibuti nabízí luxusní hotely, které ve městě staví hlavně developerská společnost Dubai's Nakheel. Ta stejná, která má na kontě monstrózní miliardové projekty, jako je dubajský umělý ostrov Palma nebo dubajské Dračí město. 

V Džibuti tento dubajský developer postavil - jak jinak - na umělém ostrově třistapokojový Djibouti Palace Kempinski Hotel, který má jeden jediný nedostatek. Většinu času je prázdný. Ubytovávají se v něm zatím hlavně vojenské výpravy, které nemají k dispozici vlastní základnu.

untitled (1 of 1) Kempinski hotel v džibutské metropoli nabízí luxus srovnatelný s nejlepšími letovisky na světě | zdroj: Kempinski Djibuti

Jde přitom o úplně první stavbu miliardového řetězce Kempinski v celé Africe, což dokazuje, že Džibuti má pro bohaté investory velký potenciál. Problém je v tom, že i když se země dynamicky rozvíjí, turisté se tam zatím nehrnou kvůli přetrvávajícím obavám z neklidných sousedních zemí. Pokud se ale jejich strach prolomí, z Džibuti by se skutečně mohla stát druhá Dubaj. 

Zdroje:
BBC, Vlastní