Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Britští muslimové uvaří bezdomovcům vánoční večeři

Britští muslimové uvaří bezdomovcům vánoční večeři
Muslimové z Birminghamu budou ve své mešitě servírovat vánoční jídlo | zdroj: Facebook

Muslimové z největší mešity v britském Birminghamu plánují zpříjemnit místním bezdomovcům vánoční svátky. Otevřou speciální kuchyň, v níž budou servírovat vánoční polévku.

Podle místního muslimského aktivisty Kasima Choudryho birminghamská mešita pomáhá místním bezdomovcům pravidelně, má i vlastní program potravinové banky.

Letos navíc 24. prosince otevřou speciální vánoční kuchyň, která bude fungovat až do 1. ledna. Bezdomovci a místní chudí se v ní dočkají porce tradiční vánoční polévky, i přesto, že jsou Vánoce křesťanským svátkem.

Důvodem je podle Choudryho to, že mnoho charitativních organizací a středisek pro bezdomovce zůstane přes svátky uzavřených. Přitom má Birmingham se svými zhruba 2500 lidmi bez domova jeden z nejvyšších počtů bezdomovců v Británii.

"To je důvod, proč jsme se to rozhodli udělat. Vážně. Budeme mít stejně otevře a je milé pomoci někomu, kdo to potřebuje," vysvětluje Choudry.

Místní muslimské společenství předpokládá, že během svátků dorazí několik stovek lidí a přímo na Štědrý den očekávají zhruba 150 lidí, kteří budou hledat teplo a jídlo. Sehnalo kvůli tomu i 10 - 15 dobrovolníků nejen z mešity, ale i z různých neziskových organizací.

Zdroje: