Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Brita, který strávil celý život v Austrálii, čeká deportace. Kvůli novým imigračním zákonům

Brita, který strávil celý život v Austrálii, čeká deportace. Kvůli novým imigračním zákonům
Ian Wightman žije v Austrálii od jednoho roku | zdroj: ABC News Australia

Na ještě větší zpřísnění australských protiimigračních zákonů doplácejí i její vlastní obyvatelé. Pokud soud pošle do vězení na víc než 12 měsíců někoho bez oficiálního občanství, čeká ho deportace do místa jeho narození. Bez ohledu na to, že v Austrálii prožil celý život. Podobný osud čeká i jednapadesátiletého Iana Wightmana, jehož rodiče se do Austrálie přestěhovali, když mu byl jeden rok. Na vyhoštění musí čekat mezi nelegálními uprchlíky na Vánočním ostrově, přinesl jeho příběh britský deník The Guardian.

Ian Wightman má sice formálně stále britské občanství, v Austrálii ale žije už padesát let, stejně jako celá jeho rodina. Mimo jiné sloužil i dva a půl roku jako dobrovolník v australské armádě. Naopak svou rodnou Velkou Británii navštívil jen jednou v životě, před více než deseti lety.

Osudným se mu stal drobný požár, který založil v roce 2011 pod vlivem lehkých drog. Shořel necelý akr křovin, plameny nenapáchaly žádnou škodu, ani nikoho nezranily. Do té doby doby dostal jen pár pokut za řízení a pokutu za držení lehkých drog. I přesto ho soud poslal do vězení na 15 měsíců. 

A v tom je právě problém - přesáhl roční hranici, kdy už jde o "závažný trestný čin". Nově navíc Austrálie po změně imigračního zákona ruší víza i některým odsouzeným, kteří strávili ve vězení i méně než rok. Podobný osud jako Wightmana čeká další zhruba čtyři stovky lidí, kteří strávili celý život v Austrálii.

Z vězení vyšel po patnácti měsících s výborným doporučením vedení zařízení, které zdůraznilo, že dokončil všechny rehabilitační programy a "prokázal motivaci ke změně svého chování". 

Nedostal k tomu ale šanci. Hned, jak opustil brány vězení, ho policie zadržela a odvezla do detenčního zařízení. Po šesti týdnech skončil na Vánočním ostrově v zařízení pro nelegální uprchlíky, kde jsou podmínky mnohem drsnější, nepokoje a násilné střety mezi migranty jsou tu na denním pořádku. 

"Je to všechno morálně špatně. Byl odsouzen za trestný čin a byl za něj potrestán vězením. Propustili ho jako svobodného člověka. U vězení máte alespoň jistotu, že víte, kdy vás propustí, tohle je mnohem, mnohem horší," říká Wightmanův bratr Gary. 

Wightmanova partnerka, rodilá Australanka Diane Cliftonová, s níž žije více než dvacet let, je ochotná se s ním do Británie přestěhovala, pokud ho úřady deportují. "Ian prožil celý život v Austrálii. Když se jako dobrovolník přihlásil do armády, slíbil této zemi oddanost. Je to nespravedlivé. Když ho deportují, půjdu s ním. Opustím práci, rodinu a život, který tu máme, abychom šli do země, kterou neznáme," prohlásila.

Zřejmě jim nic jiného nezbývá, úřady jsou neoblomné. Podle ministra pro imigraci Petera Duttona má zákon své opodstatnění - na víc než rok podle něj soudy do vězení neposílají lidi pro drobné trestné činy.

"Nikdo nepůjde do vězení na víc než 12 měsíců za krádež v obchodě. Lidé na Vánočním ostrově jsou vážní zločinci, odsouzení za pokus o vraždu, zabití, znásilnění nebo těžké ublížení na zdraví," říká ministr s tím, že zákon je třeba respektovat a odsouzené tak čeká deportace. Bez ohledu na to, jak dlouho v zemi žijí a zda byla výše trestu adekvátní. 

Zdroje:
The Guardian