Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Komentář: Jak politici v Česku bojují s teroristy: Vyšší tresty za vyhrožování a poslanecká válka s 'multikulti'

Komentář: Jak politici v Česku bojují s teroristy: Vyšší tresty za vyhrožování a poslanecká válka s 'multikulti'
Posílení ochrany hranic není úplně zbytečný krok vzhledem k současné bezpečnostní situaci | zdroj: Profimedia

Vlna teroristických útoků v Německu a Francii vyvolala horečnou aktivitu také na české politické scéně. Ministr vnitra Milan Chovanec a ministr spravedlnosti Robert Pelikán představili své zákony a předpisy, kterými chtějí bojovat s terorem. Poslanci si zase založili Platformu proti multikulturalismu, která se ale nemá ani tak zabývat kulturami, jako migrací.

Pelikán chce prosadit návrh zákona, který zpřísní tresty za schvalování terorismu. V současnosti je možné za to vyfasovat maximálně jeden rok vězení, Pelikán navrhuje rovnou 12 let nebo propadnutí majetku.

Mezi trestné činy se také nově zařadí vyhrožování teroristickým útokem nebo účast v teroristické skupině. Zvýšení trestní sazby Pelikán zdůvodňuje tím, že právě pozitivní odezva na sociálních sítích napomáhá radikalizaci dalších lidí. Navíc ti, co útoky veřejně vychvalují, je někdy později i sami páchají.

Argumentace je to celkem rozumná a ani z opozice se neozvaly žádné hlasy. Dvanáct let je ovšem velmi vysoký trest, za vraždu se u nás běžně dává méně, takže snad situace nedospěje do fáze, že za jeden facebookový status napsaný třeba v opilosti bude jeho autorovi hrozit skutečně až 12 let. Uvidíme, jaká bude soudní praxe a zda a komu budou takové tresty uděleny.

Rámy na akcích a ochrana hranic

Chovanec přišel na vládu s návrhem užší spolupráce policie a organizátorů kulturních a veřejných akcí nebo majiteli velkých obchodních center. A chce také posílit ochranu hranic s Německem. I tohle je v podstatě v pořádku, ochrana hranic není za současné situace jen prázdné gesto, jakým byly v minulosti speciální akce na chytání uprchlíků, které měly tristní výsledky.

Na festivaly a koncerty si policie nakoupí bezpečnostní rámy, kterými bude muset každý projít. Přinese to určitě zdržení a diskomfort účastníků, ale jako prevence útoků to fungovat jistě může. V obchodních centrech je policie zatím celkem rozumně nasazovat nehodlá.

Vláda tedy tentokrát přichází s relativně rozumnými kroky. Přestože Česko patří spíš mezi země s nízkou teroristickou hrozbou a také uprchlíků - tím spíš těch frustrovaných - je u nás pomálu, zvýšení bezpečnosti je vzhledem k celkové situaci v Evropě na místě. 

Frakce proti 'multikulti'

Ani poslanci nechtěli zůstat pozadu a přišli s parlamentní frakcí proti multikulturalismu, kterou založil poslanec hnutí ANO Zdeněk Soukup. Zájemců o vstup je podle něj na čtyři desítky napříč politickým spektrem. Vstoupit zatím nechtějí jen poslanci z ODS a TOP 09.

Platforma odmítá nejen multikulturalismus, ale i přerozdělovací kvóty, migraci a islamizaci. Cílem má být edukace, frakce si chce zvát odborníky na různá témata a pořádat přednášky, což se nelíbí už etablovaným antiislamistickým stranám.

Pro Úsvit je to málo, protože proti multikulturalismu se musí zejména přijímat zákony a nikoliv pořádat přednášky, jak řekl šéf klubu Marek Černoch. Tomio Okamura do platformy nechce, protože všechno proti migraci je už obsaženo v programu jeho strany.

Ale i takové vzdělávací přednášky mohou vzbudit poměrně velký rozruch. Soukup už totiž dříve jednu zorganizoval. Jmenovala se "Máme se bát islámu" a vystoupila na ní odbornice na všechno Klára Samková. Přirovnala islám k nacismu, byl z toho mezinárodní skandál, a Turecko nám málem vyhlásilo válku. Pokud v těchto intencích bude pokračovat i parlamentní frakce proti multikulturalismu, můžeme se těšit na další skandály a konflikty.  

Zdroje:
Vlastní