Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Bobošíková neakceptuje své vyřazení. Sešla se s Dlouhým

Bobošíková neakceptuje své vyřazení. Sešla se s Dlouhým
Jana Bobošíková | zdroj: Mediafax

Jana Bobošíková se stále necítí být vyřazena z další fáze prezidentské volby a to ani přesto, že ministerstvo vnitra ji spolu s dalšími dvěma kandidáty nepropustilo do dalšího boje o Pražský hrad. Zda složí zbraně, anebo se odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu, v tom podle ní budou hrát roli aritmetické počty. Rozhodne se do středy.

Tři vyřazení kandidáti na prezidentský post  - Tomio Okamura, Vladimír Dlouhý a Jana Bobošíková - měli na podpisových arších příliš velké množství neplatných podpisů. To uvedlo ministerstvo vnitra, když právě u nich kandidátní listinu pro přímou volbu prezidenta odmítlo.

Pokud se ale ti tři odvolají k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli postupu resortu vnitra při vyhodnocování chybovosti, pak nemalou roli při tom bude hrát prostá matematika. Bude nutné totiž rozhodnout, zda se chybné podpisy kandidátů na petici měly před závěrečným porovnáním sčítat, či zprůměrovat.

Této chyby si jako první všiml kandidát Vladimír Dlouhý. „Ministerstvo vnitra udělalo při kontrole numerickou chybu a odečetlo mi více podpisů, než mělo,“ řekl již v pátek Dlouhý.

Šéfka Suverenity Bobošíková pak ParlamentnímListům.cz prozradila, že se právě s Dlouhým v sobotu setkala na neveřejné prezidentské debatě ve spolku Lípa.

(Sdružení Lípa vzniklo v roce 1996 s cílem podpořit otevřenou diskusi o citlivých tématech života české společnosti. Klubu ale byla kdysi dávána zednářská nálepka. U vzniku Lípy stál zesnulý česko-venezuelsko-americký podnikatel Pedro J. Pick, muž spjatý s privatizací SPT Telecomu. Ve spolku figuruje například exministr hospodářství Karel Dyba, někdejší šéf představenstva Telecomu Luboš Řežábek, či lidé z bankovnictví a byznysmeni. Například Zdeněk Bakala, Zdeněk Tůma, politolog Jiří Pehe či sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl - pozn.red.).

Zdroje: