Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Blanka se letos neotevře. Vyměnit se musí všechny kabely

Blanka se letos neotevře. Vyměnit se musí všechny kabely
Tunelem Blanka řidiči neprojedou ani letos. Na slova o odkladech si už ostatně zvykli | zdroj: Profimedia

Pražský tunel Blanka se letos otevřít nestihne. Podle serveru Aktuálně.cz bude potřeba vyměnit všechny kabely, tedy stovky kilometrů. Výměna bude stát nejméně desítky milionů korun.

Podle znaleckého posudku, ze kterého server cituje, zvolili projektanti kabely, které nejsou odolné proti vodě. Komplex vytopily přívalové deště během povodní v červnu 2013. "V tom tunelu byla na mnoha místech voda až metr a půl vysoko od dna šachet," cituje server soudního znalce Jiřího Fialu.

Všechno elektrické vedení se proto musí předělat, což bude trvat měsíce. Potřebné kabely totiž nejsou v Česku běžně dostupné a budou se muset nechat v zahraničí vyrobit na zakázku. 

"Všechny se budou muset vyměnit – tunel je dlouhý 6,5 kilometru a v celém rozsahu tunelu ty protipožární a zabezpečovací kabely musí z 98 procent pryč," uvedl Fiala.

Kabely jsou podle něj odolné jen proti požáru, nikdo nepočítal s tím, že budou muset čelit vodě. Podle náměstka pražské primátorky pro dopravu Petra Dolínka se kvůli stavebním závadám v tunelu na některých místech stále drží voda z roku 2013.

Otevření tunelového komplexu Blanka je tak podle Fialy reálné začátkem příštího roku.

Zdroje:
aktualne.cz