Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Best Eco&Social Ideas aneb Rozjeď to!

Best Eco&Social Ideas aneb Rozjeď to!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V podvečer 5. dubna proběhlo vyhlášení tří nejlepších nápadů soutěže Best Eco&Social Ideas - Rozjeď to! v Hub Praha. Jako tři nejlepší byly vybrány nápady na cestovní agenturu a tréninkové pracoviště pro vozíčkáře a zdravotně postižené Bezbatour , Romská gastronomie a gipsycatering a Návrat ovocnářství do regionu Šluknovsko. Soutěž pořádala nezisková organizace Innovation Tank o.s. a přihlásilo se do ní přes padesát organizací i jednotlivců.

Do soutěže Best Eco&Social Ideas - Rozjeď to!, které probíhala od února 2012, se přihlásilo celkem padesát čtyři nápadů z celé České republiky. Do užšího výběru jich postoupilo devět, mezi kterými byly například nápady na otevření čokoládovny v regionu České Švýcarsko, vybudování bioplynové stanice, zřízení Job Klubu pro rizikovou mládež, vytvoření videoprůvodce pro neslyšící turisty nebo biofarma v Zambii.

Porota na konec vybrala tři nápady, které mají prokazatelný největší pozitivní společenský přínos a šanci na dlouhodobou udržitelnost. Výherci se stala organizace Schůdky o.s. s nápadem na podnikání s romskými tradičními pokrmy a gipsycatering, Pestrá společnost, o.p.s. s nápadem na cestovní agenturu Bezbatour a organizace MAS Šluknovsko s plánem jak navrátit tradici ovocnářství do regionu.

Rozjezd sociálního podnikání

Všichni účastníci networkingového setkání měli šanci využít konzultací expertů a expertek z různých oborů. Získat zpětnou vazbu na svůj nápad nebo  konzultaci byznys plánu mohli získat například od  Moniky Barton (profesorky a ředitelky Centra aplikovaného řízení a ekonomického výzkumu a VŠE) Jana Václava Čepa (internetového podnikatele), Dana Šustra (kreativce, marketéra a leadera kapely Tichá dohoda), Martina Pochmana (konzultanta České spořitelny) a v neposlední řadě od Caroline Murray z nadace UnLtd  zastřešující společensky prospěšné podnikatelky  aktivity ve Velké Británii.

Nejlepší nápady bylo odměněny 3měsíčním členstvím v Hub Praha a 3denní konzultací poradenské firmy Because s.ro.Večer byl zakončen spontánním společným bubnováním pod taktovkou hudebně taneční skupiny Sueneé.

Soutěž se konala v rámci projektu Start UP a byla vyvrcholením celého projektu, který podporoval organizace startující společensky prospěšné podnikatelské aktivity. Projekt byl realizován díky Evropskému sociálnímu fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.  Partnerem soutěže byly britské organizace i-Genius a UnLtd. V průběhu dvou let projekt nabízel workshopy pro zájemce o rozjezd sociálního podnikání,  elearningový program a konzultace podnikatelského záměru.