Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bárta skončí v rukou policie. Pro jeho vydání bude i TOP 09

Bárta skončí v rukou policie. Pro jeho vydání bude i TOP 09
zdroj: Mediafax

Protikorupční policie v pátek do sněmovny doručí žádost o vydání Víta Bárty. Exministru dopravy hrozí, že k němu opravdu dojde. Dá se předpokládat, že opozice záchranný kruh Bártovi nehodí a poslanecký klub TOP 09 bude pro jeho vydání hlasovat určitě.

Ještě nedávno se Vít Bárta jako člen vlády a klíčový muž jedné z koaličních stran hřál na politickém výsluní. Během pátku ale detektivové protikorupční policie doručí do sněmovny žádost o jeho vydání. O něm pak budou rozhodovat poslanci při veřejném hlasování. Protikorupční policie se ho rozhodla stíhat proto, že některým poslancům své strany předával obálky s penězi, a tím se podle kriminalistů dopustil korupce.

Policie je přesvědčena, že nešlo o žádné půjčky, jak Bárta tvrdil, ale o úplatky za loajalitu. Zda Bártu stíhat, rozhodovali detektivové a žalobci na včerejší společné schůzce. Trvala několik hodin. Výsledek byl však jednoznačný. „Obsah spisu je příliš vážný na to, abychom s žádostí čekali," řekl pro iDNES.cz vysoce postavený policejní zdroj.

TOP 09 ctí Bártův nárok na demokratický proces

Vše nasvědčuje tomu, že by Bárta mohl být vydán. Dá se předpokládat, že pro vydání budou opoziční poslanci a takřka jistě i koaliční TOP 09. „Poslanecký klub bude hlasovat pro jeho vydání. Musí mít jako kdokoli jiný nárok na demokratický proces. Kdyby ho sněmovna nevydala, už by se v budoucnu nikdy nemohl z tohoto podezření očistit," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda klubu TOP 09.

Celý článek na ParlamentniListy.cz