Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Komentář: Babišovo divadlo: Co jsem ukradl, nevrátím, ale rozdám

Komentář: Babišovo divadlo: Co jsem ukradl, nevrátím, ale rozdám
Babiš už rozdával zmrzlinu, koblížky, párečky i polévku. Teď začal voliče uplácet přímo penězi | zdroj: Profimedia

V české politice se čas od času ozve volání po majetkové odpovědnosti politiků. Zjednodušeně řečeno to má fungovat tak, že když politik udělá chybu, kvůli které přijde stát o peníze, tak to má zaplatit ze svého. Přesně to začal dělat Andrej Babiš, ovšem netýká se to ani tak chyb, jako spíš daňových podvodů.

Vše začalo už při kauze Čapí hnízdo. Babišovi, který byl a dosud je podezřelý, že se dopustil dotačního podvodu, začaly téct nervy a tak prohlásil, že 50 milionů, které získal na dotacích pro stavbu farmy, dá na charitu. A skutečně navýšil kapitál své charitativní organizace o padesát milionů.

Šlo o pečlivě zrežírované marketingové divadlo. Nejdříve redaktorka Mladé fronty Zuzany Kubátová napsala rádoby ostrý komentář, kde vyzvala Babiše, že by asi bylo dobré peníze získané na dotaci dát třeba na charitu. Kubátová sice svého nejvyššího šéfa nijak zásadně nepranýřovala, ale Babiš přesto reagoval poměrně ostře.

"Abych paní redaktorce Kubátové dokázal, že nelpím na penězích, akceptuji její výzvu a navýším rozpočet Nadace Agrofert na rok 2016 o dalších padesát milionů, takže celkem to bude v letošním roce 106 milionů," napsal v reakci na článek.

Představení pro veřejnost bylo dohráno, Babiš od té doby mohl tvrdit, že si dotaci nenechal, že všechno dal na charitu. Policii samozřejmě podobné PR hrátky nezajímají a případ dále šetří. Bohužel až podivuhodně dlouho a kolem vyšetřování se začínají dít podivné věci. Dotaci pro Čapí hnízdo prověřuje také OLAF, i tam zatím hmatatelné výsledky chybí.

Začalo to koblížky...

Babiš si vyzkoušel, že z podobných malérů existuje poměrně jednoduchá exit strategie. Než poslouchat, co kde ukradl, tak prostě vždy dotyčnou částku zaplatí. Samozřejmě pouze, když se pohybuje v řádech desítek milionů, což jsou pro něj nepodstatné drobné.

Stejný krok tak podnikl i v kauze výnosů z korunových dluhopisů. I tady ho média, opozice a dokonce i koaliční partneři koupou v tom, že káže vodu a pije víno, když využil skuliny v zákonech, aby nemusel danit.

Stát tak měl připravit o 52 milionů, a právě tuto částku se Babiš rozhodl dát - jak jinak - na charitu. Ovšem tentokrát s mnohem větší propagací.

Na svůj facebookový profil napsal: "Ahoj lidi, jak už víte, rozhodl jsem se, že rozdám 52 milionů ze svého. Těm, kteří to potřebují nejvíc. A když to nebude stačit, částku navýším." A nedlouho poté přibyl další status: "Jak jsem dneska slíbil, rozdávám peníze z dluhopisů. 52 milionů. První je tady malá Nina. Té pošlu milion. Budete hodní, když ji taky přispějete. Tak - a už zbývá 51." Nina je jednoletá holčička trpící spinální svalovou atrofií, možná se nedožije ani druhých narozenin.

Charita nebo předvolební kampaň?

Pod příspěvkem se začaly množit prosby dalších nemocných nebo postižených lidí a Babiš, respektive tým, který jeho profil spravuje, každému pečlivě odpovídal, že se jeho žádostí bude zabývat. Hodný strýček Babiš? Kdepak, divadlo a ždímání emocí.

Kdo chce přispět na charitu, zpravidla to dělá soukromě a bez povyku, Babiš si z toho naopak udělal cosi na způsob veřejné dražby. Ukazovat na profilu smrtelně nemocné dítě a chlubit se, že z ulitých peněz poslal ne jeho léčbu milion, to je nechutný tyátr. Nemluvě o tom, jestli nějakých 50 milionů na charitu z 20 miliard majetku je opravdu něco, Čím by se měl Babiš chlubit.

Takový Mark Zuckerberg předloni oznámil, že dá postupně na charitu 99 procent akcií Facebooku. Trochu rozdíl, že?

Ostatně Babiš to za svůj dryáčnický přístup schytal z mnoha stran. Například Táňa Fischerová prohlásila: "Peníze, které pan Babiš velkodušně rozdává, měl zaplatit státu na daních, charitu provozovat z poctivě vydělaného a nedělat si z ní politickou propagandu."

Podobně to vidí například Martin Plíšek z TOP 09, který poukázal na to, že Babiš vlastně z ulitých peněz financuje předvolební kampaň. Stejně tak sociálnědemokratický poslanec Jan Chvojka prohlásil, že Babiš nerozdává ze svého, ale z peněz, o které připravil stát.

Babiš je jako malý kluk, kterého chytli v obchodě s kradenou čokoládou, a on se rozhodl, že místo, aby ji vrátil, rozdá ji chudým dětem a ještě se tím chlubí. Jestli mu tenhle fígl u voličů nějak zásadně pomůže, je otázka.

Jeho obdivovatelé si to bezpochyby přeberou tak, že Babiš jako jediný politik případné chyby platí ze svého, o peníze mu tudíž nejde, snaží se jen pomoci potřebným. Pro jeho kritiky je to naopak snaha vyplatit se ze svých minulých byznysových hříchů a ještě to v podstatě obrátit ve svůj prospěch a udělat si z toho skvělou PR kampaň. 

Faltýnek v problémech za 22 mega

Model se každopádně osvědčil a stává se možná jedním z nepsaných pravidel v celém ANO. Nejnověji totiž spadl do maléru první místopředseda strany Jaroslav Faltýnek, který se jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) dostal do podle Evropské unie do střetu zájmů, protože byl v řídícím orgánu úřadu, který přiděloval dotace mimo jiné i Agrofertu, v jehož představenstvu Faltýnek rovněž seděl.

Zjednodušeně řečeno, Bruselu se zdálo, že Faltýnek přiděloval dotace sám sobě a chce za to Českou republiku pokutovat 22 miliony. Faltýnek ovšem tvrdí, že dozorčí rada o dotacích nerozhoduje a tvrdí, že Česká republika se má bránit žalobou.

Není přitom zdaleka jediný. Stejné výtky ke střetu zájmů měla Evropská unie rovněž k působení Ladislava Velebného z ČSSD a Petra Kudely z KDU-ČSL. I oni byli v dozorčí radě a současně byli jejich firmy mezi příjemci dotací.

Mí zemědělci mi nerozumějí

Faltýnek každopádně přišel s tím, že pokud Česko nakonec bude nuceno pokutu zaplatit, je ochoten ji uhradit ze svého. Ovšem pouze tehdy, pokud ho k tomu vyzvou čeští zemědělci, pro které podle svých slov celý život pracuje.

Odpověď přišla rychle a byla nečekaná. "Předsednictvo Asociace soukromých zemědělců jednoznačně zastává stanovisko, že byste neměl případnou pokutu hradit ze svého, ale měl by ji zaplatit Váš zaměstnavatel, tedy holding Agrofert, pro který jste ve výše uvedeném období pracoval," napsalo veřejně Faltýnkovi vedení asociace s tím, že rozhodně není možné, aby pokutu platili daňoví poplatníci.

Cesta k udělení pokuty je ještě dlouhá. Česká republika poslala na poslední chvíli žádost o smír, celá věc se tak ještě potáhne. Ale možná jednou skutečně přijde ministerstvu zemědělství účet na 22 milionů, který bude muset někdo zaplatit. Pak se zřejmě na Facebooku Andreje Babiše objeví nová hláška: Ahoj lidi, právě rozdáváme 22 milionů … 

Zdroje:
Vlastní