Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Babiš se snaží ovládnout justici, Válková byla jen začátek, hřímá ODS

Babiš se snaží ovládnout justici, Válková byla jen začátek, hřímá ODS
Předseda ODS Fiala se staví do role strážce nezávislosti justice | zdroj: Profimedia

Opoziční občanská demokracie pojala podezření, že se ministr financí Andrej Babiš pokouší ovládnout justici. ODS se nelíbí okolnosti odvolání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hnutí ANO o proklamovanou nezávislost české justice nejde. "Události posledních měsíců ale ukazují, že to byly jen prázdné proklamace a vůdci hnutí Andreji Babišovi šlo zcela jasně o pravý opak," uvedl šéf modrých v tiskové zprávě.

ODS se domnívá, že za snahou ovládnout ministerstvo jsou podnikatelské aktivity předsedy hnutí. Babišem vlastněná firma Agrotec ze skupiny Agrofert je obviněna z manipulace zakázek České pošty.

Za pomalou přípravu zákonů, která měla být hlavním důvodem pro nucený odchod Válkové, nese podle Fialy zodpovědnost její pravděpodobný nástupce a současný první náměstek Robert Pelikán. Budoucí ministr je podle modrých Babišův věrný spojenec. "Poté, co získal mediální, politickou a ekonomickou moc by chtěl ještě řídit českou spravedlnost, nejspíše také jako firmu," prohlásil Fiala.

Občanští demokraté proto žádají šéfa kabinetu Bohuslava Sobotku, aby zasáhl. "Vyzývám proto pana premiéra Sobotku, aby situaci na ministerstvu spravedlnosti řešil a opět se neschovával, jako vždy, když se jedná o výměnu jeho ministrů," dodal Fiala.

Zdroje:
Vlastní