Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Babiš je jiná liga. Rostoucí podpora je projevem čirého zoufalství, míní Keller

Babiš je jiná liga. Rostoucí podpora je projevem čirého zoufalství, míní Keller
zdroj: Mediafax

Na českou politickou scénu může vtrhnout nesmírně silný hráč. Tím by byl miliardář Andrej Babiš, který si předpolí k nástupu připravil založením iniciativy ANO 2011. A stačil mu jen krátký čas k tomu, aby zaujal část veřejnosti. To je od lidí projev čirého zoufalství, domnívá se sociolog Jan Keller.

Oslovit část veřejnosti se povedlo během poměrně krátkého času miliardáři Andreji Babišovi, jemuž došla trpělivost s korupcí v zemi a začal proti ní hlasitě brojit. Třetí nejbohatší Čech stál u zrodu iniciativy ANO 2011 a nevylučuje, že by ji mohl transformovat na politickou stranu. Podle jedněch by se s ní mohl stát významným hráčem v české politice, druzí oponují, že lidé se na protikorupční rétoriku už nedají podruhé nachytat tak, jak se jim to stalo v případě Věcí veřejných.

Podle politologa Lukáše Jelínka je teď zásadní otázkou, kam se bude Babišovo hnutí ubírat. Pokud by se podařilo sjednotit protikorupční hnutí, za něž by ANO 2011 vystupovalo a neukvapilo se se vstupem do politiky, tak má Babiš podle politologa šanci získat touto cestou dobré renomé. „Je důležité, že se do boje s korupcí začínají zapojovat i silné figury, jako je Andrej Babiš," pochvaluje si pro ParlamentníListy.cz Jelínek, že neúnosnost korupčního a klientelistického prostředí donutila k činu i jednoho z těch, kteří byli s tímto prostředím spojováni.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.