Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Babiš by rád privatizoval některé státní firmy, ČSSD je proti

Babiš by rád privatizoval některé státní firmy, ČSSD je proti
Andrej Babiš se netají tím, že by rád některé státní podniky prodal na burze | zdroj: Profimedia

Ministr financí Andrej Babiš chce privatizací některých státních firem dostat do státní kasy desítky miliard korun. V hledáčku má například Lesy České republiky, Mero, Čepro a Letiště Praha. Proti tomu je ovšem ČSSD, která vlastnictví státu v těchto firmách vnímá jako strategickou záležitostí. 

Babiš se přitom netají tím, že by část státních firem rád výhodně prodal na burze za rozumnou cenu. Hovoří o tom, že jde o "možnost, jak získat kapitál". Zatím zmínil pouze Lesy ČR, vlastníka a provozovatele ropovodů firmu Mero, přepravce ropných produktů Čepro a Letiště Praha vlastněné Českým Aeroholdingem. "Jsou to skvělé firmy a mohly by vstoupit s primární nabídkou akcií na burzu," řekl Babiš.

Privatizace státních firem je jedním z témat hnutí ANO pro sněmovní volby v roce 2017. Už teď ale v koalici budí vášně.

"Úkolem ministra financí je zlepšit výběr daní, ne vyprodávat podíly ve státních firmách," dloubl si do Babiše Sobotka a rezolutně dodal, že se státní podniky rozprodávat nebudou.

Babiš je přitom jedním z těch, kdo dlouhodobě kritizuje privatizaci ČEZu. "Je to strategická firma pro občany i pro firmy. To, že je na burze a že možná se neměla privatizovat a měla zůstat stoprocentně v rukou státu, už dnes není podstatné. ČEZ má jednoduše plnit strategickou roli, musí postavit výrobní kapacity," tvrdí Babiš

Zdroje: