Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Babiš ani ve sněmovně neříkal o Čapím hnízdě pravdu, usvědčuje ho pohledávka z roku 2008

Babiš ani ve sněmovně neříkal o Čapím hnízdě pravdu, usvědčuje ho pohledávka z roku 2008
Babiš ve sněmovně k Čapímu hnízdu | zdroj: Profimedia

Ministr financí Andrej Babiš ve středu v Poslanecké sněmovně prohlásil, že akcie společnosti Farma Čapí hnízdo, a.s. byly z koncernu AGROFERT vyvedeny v prosinci 2007 a byly prodány jeho dvěma dětem a bratrovi jeho partnerky. Právník Aleš Rozehnal v textu pro HlídacíPes.org upozorňuje, že i v tomto případě společnost Farma Čapí hnízdo neměla nárok na 50 milionovou eurodotaci. Navíc usvědčuje Andreje Babiše z dalšího účelového mlžení, tentokráte na půdě českého parlamentu.

Andrej Babiš ve sněmovně mimo jiné prohlásil, že i kdyby byl vlastníkem Farmy Čapí hnízdo on sám, splňovala by tato společnost podmínky statutu malého a středního podnikatele a měla by na spornou dotaci nárok.

Převedení akcií na příbuzné situaci nemění

Definice malého a středního podnikatele je upravena doporučením Evropské komise. Za malého a středního se považuje podnikatel, pokud zaměstnává méně než 250 zaměstnanců, a jeho aktiva, resp. majetek nepřesahují korunový ekvivalent částky 43 milionů EUR nebo má obrat, resp. příjmy nepřesahující korunový ekvivalent 50 milionů EUR.

Farma Čapí hnízdo, a.s. tyto limity jistě splňovala, ale pokud by byla vlastněna Andrejem Babišem, jednalo by se o tzv. spojené podnikatele a k údajům Farmy Čapí hnízdo, a.s by se poměrně přičetly údaje o každé korporaci přímo či nepřímo ovládané Andrejem Babišem úměrně procentuálnímu podílu na kapitálu nebo hlasovacích právech (podle toho, který je vyšší).

A kdyby Farmu Čapí hnízdo vlastnily děti Andreje Babiše? Jednalo by se podle tehdy platného obchodního zákoníku o případ tzv. jednání ve shodě Babiše a jeho dětí.

Jednáním ve shodě je jednání uskutečněné ve vzájemném srozumění s cílem disponovat hlasovacími právy ve společnosti za účelem prosazování společného vlivu na řízení nebo provozování podniku anebo volby statutárního orgánu nebo většiny členů dozorčího orgánu této osoby.

I v takovém případě by se Farma Čapí hnízdo považovala za korporaci ovládanou Andrejem Babišem a statut malého a středního podnikatele by nenaplňovala.

Zapomenutá pohledávka

Navíc Babišovo prohlášení, že akcie společnosti Farma Čapí hnízdo, a.s. byly z koncernu AGROFERT vyvedeny v prosinci 2007 a byly prodány jeho dvěma dětem a bratrovi jeho partnerky, nekoresponduje s údajem, který je uveden v účetní závěrce mateřské společnosti Farmy Čapí hnízdo, a.s. za rok 2008, kterým byla ZZN Pelhřimov, a.s.

Podle této účetní závěrky měla společnost ZZN Pelhřimov, a.s. k 31. 12. 2008 krátkodobou pohledávku za společností ZZN AGRO Pelhřimov, a.s., což byl dřívější název Farmy Čapí hnízdo, a to ve výši 2.436.000,- Kč.

Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby však tato pohledávka nebyla evidována jako pohledávka za podnikem v konsolidovaném celku, přičemž za konsolidovaný celek je závěrkou označován AGROFERT HOLDING, a.s.

Ještě k 31. 12. 2008, tedy více než rok po údajném převodu akcií Farmy Čapí hnízdo na děti Andreje Babiše a bratra jeho manželky, vykazuje mateřská společnost Farmu Čapí hnízdo jako společnost, která je součástí holdingu.

Tato účetní závěrka byla založena do sbírky listin obchodního rejstříku 19. 6. 2009, tedy rok a půl poté, co měly být akcie z holdingu údajně vyvedeny.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o krátkodobou pohledávku, muselo jít podle zákona o účetnictví o pohledávku s dobou splatnosti kratší než jeden rok. Tato pohledávka tedy musela vzniknout po 1. 1. 2008. Tedy v době, kdy majitelem Farmy Čapí hnízdo již měly být děti Andreje Babiše a bratr jeho partnerky. Přesto je tato pohledávka evidována jako pohledávka za členem holdingu.

Buď tedy nebylo prohlášení Andreje Babiše na parlamentní půdě pravdivé, nebo je údaj v účetní závěrce nesprávný.

Aleš Rozehnal pro Ústav nezávislé žurnalistiky. Autor je právník. Přednáší právo na Právnické fakultě UK a dalších vysokých školách.

Zdroje: