Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Až Hillary odstoupí… Co se stane, když vypadne z voleb?

Až Hillary odstoupí… Co se stane, když vypadne z voleb?
Pokud Hillary před volbami odstoupí, může to být ještě zajímavější, než doposud | zdroj: Profimedia

Hillary Clintonová se vrací do prezidentské kampaně. Pokud ale bude dál kolabovat, mohli by ji američtí demokraté vystřídat. Koho by potom postavili proti Donaldu Trumpovi?

Vrátím se, vzkázala Hillary Clintonová už den poté, co zkolabovala na vzpomínkové akci k výročí 11. září. Její slova v telefonickém rozhovoru pro televizi CNN však nezněla přesvědčivě, určitě ne tak, jako když Terminátor (Arnold Schwarzenegger) hrobovým hlasem pravil: "I’ll be back".

O Hillary kritici říkají, že vystupuje jako chladný naprogramovaný robot. Její tělesná schránka je však o poznání křehčí než Terminátorův hardware. Proto ujištění, že se cítí dobře, nepůsobí příliš věrohodně.

Hillařina osobní lékařka Lisa Bardacková ve dvoustránkové zprávě ze 14. září píše, že pacientka "je dostatečně fit na to, aby sloužila jako prezidentka". (Toto hodnocení nicméně v posledním odstavci relativizuje poznámkou "je to můj celkový dojem").

Také Prezidentská kandidátka demokratů tvrdí, že je zotavena a připravena nastoupit do volebního finále proti republikánu Donaldu Trumpovi. V akci chce být už dnes v Severní Karolíně. Nejvyšší čas, protože do prezidentských voleb (úterý, 8. listopadu) zbývají necelé dva měsíce.

ČTĚTE TAKÉ: Houstone, máme problém s Hillary

Jenže co když jí chatrné zdraví návrat překazí a zkolabuje znovu? Je patrné, že zádrhelem není jen zápal plic. Hillary prostě nemá výdrž, je na pokraji sil. Obdobně na tom byla před čtyřmi lety, kdy jako ministryně zahraničí končila totálně vyčerpaná. Nedělní kolaps nebyl náhodnou příhodou.

Nechtěně to prozradil její manžel Bill, který se zapletl při popisu Hillařiných zdravotních potíží. "Je to záhada pro mě i pro doktory, protože často… no ne často, zřídkakdy, víc než jednou během posledních mnoha, mnoha let se jí tento druh věcí přihodí," kličkoval v rozhovoru pro televizi CBS.

Rozhovor umístila CBS na svou webovou stránku i se zmateným výrokem o tom že Hillary kolabuje "často, zřídkakdy". Později však bylo slovo "často" vystřiženo. V sestříhané verzi bez "často" byl rozhovor vysílán také v CBS Evening News (hlavním večerním zpravodajství).

Uhádnete, koho tato stanice v prezidentských volbách podporuje?

Připraveni na malér

Problém, jak nahradit politika vybraného na prezidenta, dosud žádná z amerických stran neřešila. Nikdo, kdo byl nominován na prezidentského kandidáta, kampaň předčasně neopustil.

Demokraté a celá Amerika zažila dramatickou situaci v roce 1968, kdy byl během primárek zastřelen kandidát Robert Kennedy. Jenže to bylo ještě před nominačním sjezdem a do voleb zbývalo dlouhých pět měsíců.

Pokud by Clintonovu její zdravotní problémy zastavily, museli by demokraté rychle vytáhnout z klobouku králíka-náhradníka. Jejich stanovy s takovým malérem počítají. Nového kandidáta na nejvyšší funkci by v takovém případě vybíral Demokratický národní výbor (ústřední výbor Demokratické strany), ve kterém zasedají zástupci všech států unie.

Zatím ale vedení demokratů o náhradníkovi za Clintonovou odmítá mluvit. Pochopitelně, nechce podrývat postavení své kandidátky.

Bývalý předseda Demokratické strany Don Fowler však v rozhovoru pro zpravodajský portál Politico upozornil: "Nebyli by političtí lídři, ale blázni, kdyby v této chvíli neměli připraveno nějaké záložní řešení."

Zůstane to v rodině?

A teď klíčová otázka: Kdo může Hillary vystřídat? Koho by vedení demokratů povolalo do bitvy s Trumpem? Nabízí se čtyři jména politických harcovníků. Zmíněna však byla také dcera Hillary a Billa – Chelsea Clintonová.

  1. Bernie Sanders: Senátor z Vermontu skončil v primárkách za Clintonovou druhý, byl by tedy přirozenou volbou. Socialistu, který hlásá boj vlkům z Wall Streetu a chce skoncovat s majetkovou a příjmovou nerovností, vedení demokratů nikdy nemělo v oblibě a jak ukázaly hacknuté e-maily, intrikovalo proti němu. Sotva by ho vyslalo do voleb. Tím spíš, že mu je už 75.
  2. Tim Kaine: Kandidát na viceprezidenta by mohl zajistit kontinuitu volební kampaně a přízeň sponzorů, kteří podporovali tandem Clintonová-Kaine. Vlastně by se jen posunul nahoru na volebním lístku. Je nicméně nevýrazný, proti Trumpovi by se v ostře vedeném souboji sotva mohl prosadit.
  3. Joe Biden: Viceprezident a "running mate" Baracka Obamy. Dlouholetý senátor, veterán americké politiky, insider. Uznávají ho jak demokraté, tak republikáni. Je znám prořízlým jazykem, pro drsné slovo nechodí daleko. Také proto by Trumpovi mohl zatopit. Za jeho handicap lze pokládat věk. V listopadu mu bude 74 let.
  4. John Kerry: Ministr zahraničí, senátor, veterán vietnamské války a skoro našinec. Jeho předci pocházejí z Horního Benešova na Slezsku (Kerryho pradědeček Benedikt Kohn byl sládkem v tamním pivovaře). V roce 2004 Kerryho jako kandidáta demokratů porazil v prezidentských volbách republikán George Bush junior. Kerryho manželkou je Teresa Heinzová, dědička kečupového impéria H. J. Heinz Company.
  5. Chelsea Clintonová: Pro leckoho to může být absurdní možnost. V Americe však není nic neobvyklého, když rodinní příslušníci nahrazují v politické funkci zesnulé nebo nemocné příbuzné. Bill Clinton už prezidentem být nemůže, má za sebou dvě období v Bílém domě (1993 až 1997 a 1997 až 2001) a třetí mu ústava zakazuje (na rozdíl od evropské praxe ho zapovídá i pro případ, kdy je mezi prezidentskými období pauza). Takže volba by mohla padnout na Chelsea, která splňuje dvě základní podmínky kladené na amerického prezidenta – narodila se v USA a dovršila věk 35 let (letos v únoru slavila 36 narozeniny).

Možné je všechno

Pokud by Hillary odstoupila a demokraté ji nahradili jiným kandidátem, musely by se měnit kandidátky ve všech padesáti amerických státech unie. V době, kdy do voleb zbývá necelých osm týdnů, to je stěží myslitelné. V Coloradu platí zákon, podle něhož musí být volební komisi předložena jména kandidátů nejpozději dva měsíce před volbami, Ohio požaduje dokonce tři měsíce.

Co víc, v Americe začínají předčasná hlasování, v nichž volí ti, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou hlasovat osmého listopadu. V Severní Karolíně byly předčasné volby minulý pátek. V dalších státech budou následovat během příštích týdnů. A brzy bude zahájeno korespondenční hlasování.

Pokud by se měla měnit jména kandidátů, musel by tedy zasáhnout Kongres a zákonem volby odložit. Je to extrémní, ale možné řešení.

V obou komorách kongresu teď drží většinu republikáni. Hlasovali by pro zákon, který by pomohl demokratům? Třeba ano, protože jsou z vyhlídky na Trumpovo prezidentství zděšeni. Demokraté na to však sázet nemohou.

Demokraté také mohou jít do voleb s kandidátkou, která bude vést kampaň z lůžka a k voličům promlouvat pomocí telekonferencí. No a po volbách by ji vystřídal viceprezident Tim Kaine.

Takže vidíte, v amerických volbách je letos možné téměř všechno.


Zdroje:
Vlastní