Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Australští poskytovatelé internetu musí 'napráskat' piráty

Australští poskytovatelé internetu musí 'napráskat' piráty
Snímek Klub poslední naděje | zdroj: focusfeatures.com

Australský soud dnes vynesl rozsudek, který by mohl způsobit zlom v boji proti internetovému pirátství. Přikázal poskytovatelům internetového připojení prozradit osobní údaje osob, které si ilegálně stáhly americký snímek Klub poslední naděje, informoval server news.com.au.

Poskytovatelé připojení musí prozradit IP adresy, jména a kontakty na osoby, které si přes sdílenou síť BitTorrent snímek s Matthewem McConaugheym a Jaredem Letem v hlavních rolích stáhli. Těm pak pošle americký držitel práv předžalobní výzvu, aby zaplatili náhradu ušlého zisku. Podle serveru jde o 4726 IP adres.

Poskytovatel internetu, společnost iiNet, od začátku projednávání upozorňovala na riziko, že její zákazníci budou prostřednictvím dopisů od filmového studia vydíráni. To by podle ní mohlo po lidech chtít nepřiměřeně vysokou částku výměnou za to, že by se vyhnuli soudu. 

Soudce federálního soudu Nye Perram sice nestanovil strop pro výměru škody mimosoudní cestou, nicméně uvedl, že dopisy určené pirátům musí před odesláním osobně vidět.

Poskytovatelé internetového připojení mají nyní 28 dní na případné odvolání.

Verdikt bude mít zřejmě zásadní vliv na všechny další obdobné případy týkající se australských poskytovatelů internetového připojení a jejich zákazníků.

Zdroje:
news.com.au