Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Australské feministky bojují za zrušení daně na tampony

Australské feministky bojují za zrušení daně na tampony
Studentky zaskočily australského ministra financí | zdroj: YouTube

Australské studentky podepisují petici za to, aby ministr financí Joe Hockey zrušil desetiprocentní spotřební daň na dámské hygienické potřeby. Svým požadavkem vysílaným v přímém přenosu ministra natolik zaskočily, že obratem souhlasil. Australský premiér Tony Abbott však podobný krok odmítl, píše deník The Independent.

Petici s názvem "Přestaňte danit naši periodu" adresovanou ministrovi už podepsalo téměř 100 tisíc lidí. Její autorka, studentka Univerzity v Sydney Subeta Vimalarajahová, v ní upozorňuje na to, že od daně jsou v zemi osvobozené "základní zdravotní potřeby", jako například kondomy a opalovací krémy, ale tampony a vložky nikoli.

"Ženy si během své periody nekupují vložky a tampony jen tak pro potěšení. Tak proč musí každé dva, tři, čtyři týdny platit navíc deset procent? Nutit platit Australanky daň za menstruaci je nejen sexistické, ale i zásadně nespravedlivé!" píše Vimalarajahová v petici.

Nejde přitom o zanedbatelnou částku - ročně podle autorek petice vláda na dani za dámské hygienické potřeby získá v přepočtu 487 milionů korun.

S požadavkem na vyřazení dámských hygienických potřeb ze spotřební daně Vimalarajahová s přítelkyněmi zaskočily premiéra v živě vysílaném pořadu Q&A v televizní stanici ABC. "Pane Hockey, myslíte si, že dámské hygienické výrobky jsou základní zdravotní potřeby pro polovinu populace?" vyděsily studentky držící v ruce obří tampon politika.

Ministr po vyslechnutí dotazu vystřídal snad všechny možné grimasy, až z něj vypadlo, že se pokusí na problém upozornit na dalším vládním zasedání.

Bude ale zřejmě mít smůlu, australský premiér Tony Abbott se už nechal slyšet, že to přes něj neprojde. "Určitě to není něco, co by měla vláda v plánu dělat," cituje ho deník. 

Zdroje:
Vlastní, The Independent