Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Armádní generál Štefka promluvil o letadlech, která potápí Parkanovou

Armádní generál Štefka promluvil o letadlech, která potápí Parkanovou
zdroj: Mediafax

Kdo si dá tu práci a bude googlovat, najde na internetu několikrát zmínku, že někdejší náčelník generálního štábu naší armády Pavel Štefka a jeho nástupce Vlastimil Picek brojili proti nákupu letadel CASA. Kvůli nákupu chce dnes policie přitom stíhat tehdejší ministryni obrany za KDU-ČSL a dnes místopředsedkyni Poslanecké sněmovny za TOP 09 Vlastu Parkanovou. Za sebe kritiku letadel pro ParlamentníListy.cz Štefka odmítl. Sám by ale volil konkurenční stroj.

„My jsme na generálním štábu připravovali celý plán restrukturalizace letectva. A to se týkalo od stíhaček přes vrtulníky po dopravní letectvo  - všeho. A bylo zde spoustu variant. A jednou z těch variant byly i letouny CASA, ale byly tam i letouny C-27J Spartan italské firmy Alenia Aeronautica,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Štefka. Ten byl do února 2007 jako armádní generál náčelníkem generálního štábu. Ve funkci ho nahradil Vlastimil Štefka, který ve funkci skončí během letošního června.

O konkurenčních letadlech Spartan se často hovoří jako o levnější a přitom lepší variantě řešení problému naší armády, pokud jde o dopravní letadla. Například Estonsko tři tato letadla nakoupilo za zhruba dvě miliardy korun. Ovšem podle mnohých se levněji daly pořídit i naše CASY. Jako příklad je uváděno Portugalsko a Polsko. Obě země nakoupily tato letadla násobně levněji.