Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Angelina Jolie natočí film o krvavé vládě Rudých Khmerů

Angelina Jolie natočí film o krvavé vládě Rudých Khmerů
Kniha prý Angelině Jolie pomohla posílit spojení s Kambodžou, kde se narodil její adoptovaný syn Maddox (na snímku) | zdroj: Profimedia

Americká herečka Angelina Jolie plánuje natočit film o krvavém režimu Rudých Khmerů v 70. letech v Kambodži. Inspirovala se knihou kambodžské spisovatelky, která vraždění zažila jako dítě. 

Snímek bude natočen podle knihy Nejdřív zabili mého otce: Dcera Kambodže vzpomíná, kterou napsala kambodžská spisovatelka Loung Ungová. Autorka v knize popisuje své kruté zkušenosti s režimem Rudých Khmerů, který zažila jako dítě.

Film by měl být dostupný ve webové videopůjčovně Netflix koncem roku 2016 a měl by být k vidění také na velkých filmových festivalech. Jolie, která na scénáři spolupracovala s Ungovou, prohlásila, že kniha jí pomohla hlouběji pochopit, jak děti prožívají válku. Pomohla jí prý také posílit spojení s Kambodžou, kde se narodil její adoptovaný syn Maddox.

Jolie loni jako režisérka uvedla drama z druhé světové války Nezlomný, které vypráví skutečný příběh olympijského běžce Louise Zamperiniho zajatého japonskými vojáky během druhé světové války.

Byl to druhý režisérský počin Jolie po snímku V zemi krve a medu z roku 2011, který kritiky přijaly velmi pozitivně. Nyní dokončuje film By the Sea (U moře), kde si rovněž zahraje společně se svým manželem Bradem Pittem.

Za vlády Rudých Khmerů v 70. letech bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí. Poté, co v dubnu 1975 Rudí Khmerové převzali moc, začali usilovat o vytvoření zemědělské společnosti bez peněz i městských obyvatel.

Během několika dní tak přinutili zhruba dva miliony obyvatel Phnompenhu vyklidit hlavní město. Ty, kdo odmítli odejít, vojáci zastřelili.

Zdroje: