Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Alarmující stav: Exekuce čekají už i na nezletilé děti

Alarmující stav: Exekuce čekají už i na nezletilé děti
zdroj: Mediafax

Každých pět minut po celých 24 hodin denně přibývá v Česku jedna a možná i více exekucí. Alarmující stav je o to hrozivější, když se k této informaci přidá ještě fakt, exekuce v tuto chvíli číhají již nyní na zatím ještě nezletilé děti.

Dluží prý i přes svůj nízký věk tisíce, poněvadž se nechávají zlákat obchodními nabídkami cílenými právě na nezletilé. Ty využívají, ale často potom neplatí. A tak sotva vstoupí do dospělosti, mohou na vlastní kůži poznat, kdo je to exekutor.

Tento fakt potvrdilo pravidelné šetření jedné z inkasních společnosti, specializujících se na vymáhání dluhů,. Ukázalo se, že v minulém roce byl zjištěn nárůst počtu dlužníků celkově, ovšem překvapivě i těch, kterým ještě není ani 18 let. Zatímco do loňského roku byla představovala tato kategorie v objemu vymáhaných pohledávek dlužníků pouhé půl procento, v posledním čtvrtletí roku 2011 to již byly 4 procenta.

Mezi oblasti, ve kterých dochází k největšímu nárůstu pohledávek za mladistvými patří jednoznačně účty za mobilní telefony a jízda bez platné jízdenky v prostředcích hromadné dopravy. „Mobilní operátoři i dopravní podniky nabízí různé varianty zvýhodněných tarifních programů pro mladistvé a studenty, a právě tato skupina se v poslední době stále častěji objevuje v předávaných případech k vymáhání,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz problematické oblasti Radek Pospíšil, obchodní manažer inkasní společnosti M.B.A. Finance. „Našemu nejmladšímu dlužníkovi je 9 let,“ doplnil.