Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Absurdní argumentace Zemanova užitečného idiota

Komentář: Absurdní argumentace Zemanova užitečného idiota
Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček | zdroj: Profimedia

Kdyby hradní mluvčí Jiří Ovčáček žil v antických časech, byla by z něj sofistická hvězda. Absurdní argumentaci totiž někdejší redaktor Haló novin zvládá levou zadní. 

"Co jsi neztratil, to máš. Rohy jsi neztratil, tedy máš rohy," tak zní jedno z nejslavnějších sofismat a tak by se také dal shrnout nejnovější počin mluvčího Hradu. 

Ovčáček na svém Facebooku zveřejnil snímek s kopulačním happeningem ruských aktivistů, který rád zmiňuje Zeman jako důkaz, nakolik pokleslá, trapná a bezduchá je ruská opozice. Protest sexem není podle Hradu právoplatný.

Pořádný protest totiž vyžaduje uniformy, řádně zakreslené transparenty a ideálně také stranické vlaječky či podobiznu milovaného vůdce.

Podle Ovčáčka byli na fotografii zachyceni "hrdinové Pražské kavárny". A samozřejmě, jak se dalo očekávat, snímek administrátoři "prudérního" Facebooku, který se musí obsahově přizpůsobit střednímu proudu, smazali.

Sociální síť z jeho účtu odstranila také fotku protestu aktivistek Pussy Riot a osamělý protest dvojice polonahých mužů na loňské tiskové konferenci české vlády.

Ovčáček si pak zprávu o smazání snímků vítězoslavně vyvěsil na svém Twitteru.

Zlotřilé "lumpenkavárně" tak Hrad zasadil další opravdu tvrdou ránu. Pravda, zatím není vůbec jasné, kdo do Pražské kavárny vlastně patří, předhodit davům nějakého společného (i když zcela nekonkrétního) nepřítele je ale potřeba. Na kom by jinak Zeman a jeho věrný Ovčáček nacvičovali argumentační ekvilibristiku postrádající jakýkoli reálný smysl?

Facebook ještě nedávno mazal například i fotky kojících matek, čas od času také zcenzuruje akty od profesionálních fotografů, atd. Znamená to, že kojení a umělecká fotografie jsou nepřístojné?  

Samostatnou kapitolou je pochopitelně únavná debata kolem samotného protestu ruských umělců.

Veřejný sex, přibíjení šourku hřebíkem k dlažbě nebo hulákání v náboženském svatostánku sice může leckomu připadat jako příliš radikální, mezi vyjádřením nelibosti a odsudkem je ale intelektuální propast, kterou současný nájemník Hradu se svým věrným mluvčím evidentně není schopný nějakým způsobem překlenout.

"Radikální" performance nejsou "úchylným výmyslem pošahaných ruských aktivistů" a své místo v moderním umění mají už řadu desetiletí.

Líbivost není základním účelem umění. Od toho jsou pohlednice s koťátky. 

Americká umělkyně Carolee Schneemannová kdysi nahá vylezla na stůl a ze své vagíny vytáhla svitek, ze kterého pak předčítala – v roce 1975! S ohledem na to je pak pár souložících Rusů v roce 2008 jen nevinnou historkou okresního formátu. 

Zdroje:
Vlastní