Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

A už se to klíží: Karolína Peake se nehlásí k Nečasovu názoru na Lessyho

A už se to klíží: Karolína Peake se nehlásí k Nečasovu názoru na Lessyho
zdroj: Profimedia

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) nesouhlasí s úterním vyjádřením premiéra Petra Nečase na účet policejního prezidenta. Podle Peake by v současnou chvíli změny ve vedení policejního sboru neprospěly.

Premiér Petr Nečas se na dnešní tiskové konferenci opřel do policejního prezidenta Petra Lessyho a vyčetl mu jeho chování. „Postupu Lessyho v posledních dvou týdnech prý příliš nerozumím, respektive bych řekl, že se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře. Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," uvedl Nečas.

S těmito slovy ovšem nesouhlasí místopředsedkyně koaliční vlády Karolína Peake. „Úplně tento názor nesdílím. Prezident se dostal do středu politických debat a šarvátek, a to je samozřejmě velmi nepříjemné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Peake.

Místopředsedkyně by v současnou chvíli neuvítala změnu ve vedení policie. „Já nejsem rozhodně příznivec nějakých změn ve vedení policie. Nepovažuji to za nutné. To, co se však kolem Lessyho děje, nesvědčí policii. Bylo by lépe, kdyby se politické strany vystříhaly zatahování těchto lidí do svých šarvátek,“ dodala. Podle Peake probíhá politizace policie ovšem nikoli iniciativou policistů, jak tvrdí Petr Nečas, ale samotných politiků, konkrétně pak prý opozičních politiků, kteří  konfrontovali Lessyho na Výboru pro obranu a bezpečnost.